Liten svart marsipantårta
Liten svart marsipantårta

Fredagens lilla svarta…

Att lyxa till det med tårta behöver inte alltid vara förknippat med födelsedagar och stora högtider. Ta tillfället i akt att fira med en tårta när du själv känner för det. Livet i sig är värt att fira varje dag men denna lilla svarta tårta gjordes för att fira att en middagsdejt hemma hos oss med vänner äntligen blev av. En riktigt smarrig fredagsmystårta i goda vänners lag! Tack för en fin kväll Marcus och Erika, vi hoppas att det inte dröjer lika länge till nästa gång.

Den här lilla tårtan krävde precis lika mycket slit som en stor. Den har sin egen lilla historia att berätta med sena nätter, tidiga morgnar och alltför lite nattsömn. Men eftersom Neta gör tårtor med hjärtat känns det aldrig som något betungande och när hon blir tårttokig kan inget stoppa henne. Och ni vet ju att hon varit tårtsjuk ett bra tag nu…

Såhär blev resultatet denna gång!

 

Den lilla svarta minitårtan

Fredagens lilla svarta mystårta.

 

Tårtan är av storlek mindre och har en diameter på endast 12 cm. Tårtan räcker till 4-6 personer beroende på hur stor tårtätare man är eller om man satt i sig en mycket god middag precis innan så att endast en liten tårtbit får plats i magen. Hur som helst fick vi lite över som vi kunde smaska på som lyxigt lördagsfika idag.

 

Tårtbit

Vitchokladfluff och citronmousse i en klockren kombination.

 

Tårtan består av ljus tårtbotten som är fuktad med Mozart vitchokladlikör utblandad med mjölk. Den är fylld med vitchokladfluff och citronmousse, recept på båda fyllningarna ser ni nedan. Tårtan är spacklad med smörkräm smaksatt med vaniljpulver och citronskal och slutligen täckt med svart marsipan. Dekorationerna är gjorda av egenfärgad (gul + poinsettia pastafärg) marsipan utblandad med en femtedel flowerpaste.

 

Minitårta dekorerad med fantasiblomma

I fantasiblomman gömmer sig mjuka guldpärlor.

 

Ett pärlband runt minitårtan

Pärlor i olika storlekar pryder tårtans nederkant och bildar ett fint pärlband.

 

Ingen av oss gillar supersliskiga, alltför söta tårtor men här bryter den friska citronmoussen av mot den söta vitchokladfluffen på ett fint sätt. Även citronen i smörkrämen håller tillbaka sötman. Betyget blev mycket väl godkänt av både värdpar samt middagsgäster och när gubben i huset tar en tårtbit till mitt i natten vet man att tårtan var lyckad. Alla som känner honom vet nämligen att han inte är någon stor tårtätare… och nu vet ni också det!

 

Vitchokladfluff:

Den här mängden räcker till 1 lager tårta med diameter 22-24 cm. Själv halverade vi detta recept och då blev det lite över efter att ha fyllt vår minitårta med ett lager.

 

180 g vit choklad
3 dl vispgrädde

 

Smält chokladen försiktigt i mikron på låg effekt, rör om mellan varven så att den blir slät och fin.

Hetta upp grädden (den får absolut inte koka!) och ta kastrullen från spisen och blanda ner den smälta chokladen. Rör om tills allt blandats väl.

Låt svalna och sedan får det stå i kylskåp över natten. Vispas därefter med elvisp på lägre hastighet till önskad konsistens och sen är fluffen klar att fylla tårtan med.

 

Citronmousse:

Receptet hittade vi hos Tove och hennes otroligt fina tårtblogg. Hon hade en limemousse där vi bytte ut mot citroner rakt av och det blev mycket friskt, gott och fräscht.

Denna mängd räcker till 2 lager fyllning i en tårta med diameter 22-24 cm eller till en moussetårta med diameter 18-20 cm (Toves uppgifter). Vi delade detta recept med fyra och fick en lagom mängd att fylla ett lager i vår minitårta + lite smakprov.

 

2 dl turkisk yoghurt
2 dl crème fraiche
1 1/2 dl socker
2 tsk rivet citronskal (limeskal)
1 dl pressad citronsaft (limesaft)
4 gelatinblad
4 dl vispgrädde

 

Blanda yoghurt, crème fraiche och socker tills sockret lösts upp. Blanda ner citronskalet.

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten 5-10 minuter. Hetta upp citronsaften och rör ner de urkramade gelatinbladen tills de smälter. Låt svalna lite och rör sedan ner citrongelatinet i yoghurtblandningen. Vispa grädden och rör ner den och blanda försiktigt.

Låt stå i kylskåp ca. en timme innan du fyller tårtan.

 

Minitårta i svart marsipan

Vilken dag blir din nästa tårtdag?

 

 

 

Smarrig tårtstund!
~Neta & Peppe~

 

  1. Amy's piece of cake

    Vilken fin liten tårta! Färgerna passar ju bra ihop.
    Jag gillar heller inte så söta och sliskiga tårtor… bra att kunna ha lite syrligt i då som ni haft. Önskar er en riktigt fin dag i solskenet… vi njuter för fullt härnere, kram!

    Svara

    1. livsnjutarna

      Tack för de snälla orden. Färgerna blev precis som den bild frun hade i huvudet av hur tårtan skulle se ut.

      Svara

  2. annepauline

    Vilken häftig tårta! Ojoj, en sån skulle jag nog aldrig få till, ja, inte så himla fin i alla fall. Jag gjorde era Äppelmuffins de luxe igår.
    Dem klarade jag av galant och de blev så goda, så goda. Mmmm!

    Svara

    1. livsnjutarna

      Tack för den fina komplimangen.
      Vad roligt att äppelmuffinsen föll dig i smaken. Ja, visst är de goda! 🙂

      Svara

    1. livsnjutarna

      Tack!
      Tror faktiskt inte att pappa skulle äta den i ett nafs för det gör han bara med äkta gräddtårtor 😉 Marsipantårtor gillas inte.

      Svara

Lämna ett svar till Mårtenssons kök Avbryt svar

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.