IMG_1017-Kopia1.jpg
IMG_1017-Kopia1.jpg

Mandlar som försvinner så det ”röker”.

Snacks, drinktilltugg eller bara sugen på något gott att tugga på, något hälsosammare än godis? Kanske något att fylla påskägget med? Jamen, då kommer svaret på era böner här och nu.

Precis idag har vi testat att göra våra egna rökta mandlar eftersom vi är väldigt förtjusta i dem. Kan äta slut på en fylld skål hur snabbt som helst, handen går till munnen helt automatiskt och plötsligt finns inga mandlar kvar! Och båda är vi lika skyldiga till den tomma skålen!

Vi brukar köpa de rökta mandlarna från Exotic Snacks i lösvikt men de innehåller bl.a. både socker och jästextrakt vid närmare granskning, då är våra mer naturligt smaksatta och känns bättre att äta.

Mandlarna har en perfekt sälta och en svag och mjuk ton av rökighet och kryddighet. Vi kanske var lite fega när vi hade i liquid smoke idag men man får helt enkelt prova sig fram. Kryddade gjorde vi med LCHF-tacokryddan som vi tidigare skrivit om här. Rostningen gav också karaktär åt mandlarna och en fin sprödhet.

Tidsåtgången är minimal och ingredienslistan är kort och koncist, kan det bli lättare att snabbt och enkelt fixa något gottigt att tugga på?

 

Ugnstemperatur: 225°

 

200 g oskalad mandel
2 dl vatten
2 msk fint havssalt
2 tsk liquid smoke
1 1/2 tsk LCHF-tacokrydda

 

Uppdatering 1/4 2013: Vi har ökat på mängden liquid smoke och tacokrydda lite grann. Inget aprilskämt! 😉

 

 

IMG_0985 - Kopia

Koka upp vatten och alla kryddor och ställ kastrullen åt sidan. Lägg i mandlarna och låt dem ligga där i 5 minuter. Häll mandlarna i ett durkslag så all vätska rinner av och sprid ut dem på en bakpappersklädd plåt. Ställ in i mitten av ugnen och rosta ca. 10 minuter. Rör om efter halva tiden. Ha koll på mandlarna så att de inte blir brända.

Häll upp mandlarna i en ugnsform för att svalna helt. Mandlarna är först mjuka men blir snart spröda och knapriga. Sen är det bara att hugga in på dem!

 

 

Hemmagjorda rökta mandlar

Mandlar med en mjuk ton av rökighet och tacokrydda.

 

 

Rökta mandlar hemmagjorda

Det är lätt att göra sina egna rökta mandlar!

 

Dagen som varit har haft ett soligt skimmer över sig. Gubben har tillsammans med en kompis förbarmat sig över vår Volvo med lite uppfräschning inför våren och en kommande besiktning. Frun har varit på jobbet och slitit. Idag slog det till, plötsligt ska affärerna ha allt och helst lite till. Inte för inte att hon kände sig snurrig i skallen när hon kom hem. Det märks alldeles tydligt att påskveckan står för våra fötter.

Ha en fin fortsättning på söndagskvällen alla ni fina som kikar in här!

 

 

Smarrig mandelstund!
~Neta & Peppe~

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.