IMG_0971-Kopia.jpg
IMG_0971-Kopia.jpg

En soppa för alla vitlöksälskare.

Vampyrer göre sig icke besvär när denna soppa inmundigats, ej heller bör personer som hyser avsky för denna vita lök vistas i närheten. Vi tänkte servera er vår middag från igår, nämligen en krämig vitlöks- och champinjonsoppa. Nästintill vegetarisk, byter man bara ut kycklingbuljongen mot grönsaksbuljong så är det fritt fram för alla morotsdiggare också. Skämt åsido, så klart!

Vi insåg att det var nästan sex år sedan vi senast tillagade denna soppa men då var konsistensen mer som kräm. Anteckningar i kanten från den gången hjälpte oss igår när vi gemensamt kom fram till att det var dags att prova igen. Med ett mycket mer lyckat resultat denna gång som gör att vi vågar slänga ut soppan i bloggosfären. Vågar någon av er ta lyra? Det ursprungliga receptet hittade vi i ”Stora vitlöksboken” av Sophie Hale men vi har gjort vissa modifieringar.

Vitlöksklyftor

Bli nu inte förskräckta när ni ser att soppan innehåller två hela vitlökar. Tillagad vitlök blir mjuk och mild i smaken, nästan lite sötaktig. Och vi tycker det är ofantligt gott! Soppan förflyttar oss omedelbart till vitlöksrestaurangen ”Bröderna Olssons Garlic & Shots” på Söder i Stockholm, den är absolut värd ett besök om ni älskar vitlök och befinner er i huvudstaden. Vi har varit där två gånger och jösses så mycket vitlök vi fått i oss. Frågar ni oss är det helt tillåtet att ”stinka” vitlök när andra får lukta gammal fimp! 😉

För att inte glömma hur nyttig vitlöken är och hur den i tusentals år använts i medicinska sammanhang. Så håll till godo för här kommer receptet…

 

 

2 portioner (eller 4 mindre portioner som förrätt/aptitretare)

 

2 vitlökar (ca. 25 klyftor)
250 g små champinjoner, ansade och skurna i halvor (spara några till garnering)
75 g smör
1 tsk torkad timjan
1 msk idealmjöl
2 dl kycklingbuljong (1 Fond du chef kyckling som lösts upp i 2 dl vatten)
1 1/2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
salt, svartpeppar

 

Till garnering:
hackad persilja
champinjoner, tunt skivade

 

Lossa vitlöksklyftorna från varandra och förväll dem i kokande vatten i en minut. Häll av vattnet och skala klyftorna och dela dem i mindre bitar.

Låt de halverade champinjonerna svettas i smöret i 5 minuter. Ta upp dem ur kastrullen med hjälp av hålslev och ställ dem åt sidan.

 

IMG_0960 - Kopia

 

Tillsätt vitlök och timjan till smöret och svampsaften och låt sakta sjuda med locket på 10-15 minuter tills vitlöksklyftorna är nätt och jämnt mjuka.

Tillsätt mjölet och koka i några minuter. Öka värmen och tillsätt buljong och mjölk lite i taget under ständig omrörning. Låt sjuda i 10 minuter.

Tillsätt champinjonerna och sjud ytterligare någon minut så att de blir genomvarma. Tillsätt grädden och smaka av med salt och peppar och låt soppan bli genomvarm igen.

Häll upp soppan i skålar och garnera med tunt skivade råa champinjoner och strö över lite hackad persilja. Servera gärna ett gott surdegsbröd till soppan.

 

Champinjon- och vitlökssoppa

 

 

Vitlöks- och champinjonsoppa

Tillagad vitlök blir mjuk, sötaktig och mild i smaken. 

 

En riktig slapparlördag börjar gå mot kväll. Här har inte många knop gjorts under dagen och så ska det väl vara en helig helgdag. Frun tog sig en promenad utmed älven, hennes standardrunda med utsikt över Bohus fästning  medan herr’n var och provkörde en ”ny” bil, nämligen en VW Golf (miljöbil) årsmodell 2012. Han ville testa om den klarade av de förväntningar han haft på bilen och den verkar ha klarat första testet i alla fall, en av få prisvärda miljödieslar med automatlåda. Men än står våran trogne stor-Volvo kvar på parkeringen…

 

 

Smarrig vitlöksstund!
~Neta & Peppe~

 

  1. Lena

    Åh låter helt fantastiskt gott och spännande.måste provas….men kanske på en ledig dag 🙂
    Lena från maka a head food

    Svara

    1. livsnjutarna

      Soppan måste provas för den är väldigt svår att beskriva så att det ska låta gott, men vi äter den i alla fall med god aptit 😉

      Svara

  2. annepauline

    Jag gjorde sjömansbiff i lergrytan i lördags. Så enkelt och sååå gott!
    Rödbetssalladen gjorde jag som ett tillbehör igår, söndag, och den är helt sagolikt god. Den är rent ut beroendeframkallande, det förstod jag efter första smak-klicken.

    Svara

    1. livsnjutarna

      Va härligt att läsa din kommentar! 🙂 Alltid roligt när folk blir inspirerade av vår matlagning, en kick ger det oss! 🙂

      Svara

  3. Tina

    EN soppa helt i min smak, vi diskuterade det på jobb för någon dag sen att ”förr” var det nästan tabu med vitlök, man kände andra som ätit vitlök på lukten, men nu känner man inte det för vitlök är så vanligt. Men rackars gott är det!!

    Svara

    1. livsnjutarna

      Ja, vitlökslukten är väl ett evigt samtalsämne men gillar man vitlök ska man få äta den hur mycket man vill är vår åsikt.

      Svara

  4. Lisa

    Jag gjorde den ju en gång för länge sedan och det var supergott, nu är det dags igen, och denna gång bjuder jag pojkvännen på den med! Tack igen för receptet :3
    /Lisa

    Svara

Lämna ett svar till annepauline Avbryt svar

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.