IMG_0890-Kopia.jpg
IMG_0890-Kopia.jpg

En vegetarisk pastej fylld med champinjoner.

Ikväll serveras ni läsare precis det samma som vi åt till middag för en stund sedan. Nämligen en vegetarisk champinjonpastej. En helt ny bekantskap i köket för oss men där receptet väckte vår nyfikenhet. En pastej gjord på champinjoner, kan det vara gott?

Receptet hittade vi i boken ”Sunt och gott”, en bok med Eva Hovberg i redaktionen. Vår upplaga är tryckt 1991 men den första utkom 1981 och därav de mindre inspirerande bilderna. Brun mat i 70-tals bruna ugnsformar, hur tänkte de där egentligen? Vilken tur för oss att vi inte lät oss avskräckas.

 

IMG_0816 - Kopia

 

Denna pastej fylld med färska champinjoner och gul lök blev riktigt god. Mättande, saftig och med en behaglig mjuk smak av svamparna. Nötterna tillförde lite tuggmotstånd. En mustig pastej gjord på endast äkta varor! Konsistensen fick oss att tänka på kålpudding eller en tillplattad köttfärslimpa i ugn.

Vi tänker också att denna vegetariska pastej mycket väl kan ätas på mackan som pålägg istället för den vanliga leverpastejen.

 

 

5-6 portioner.

 

Ugnstemperatur: 200°

 

3 stora gula lökar
2 vitlöksklyftor
1/2 tsk torkad timjan
500 g färska champinjoner
smör
1 tsk salt
1-2 krm nymald svartpeppar
50 g hackade nötkärnor (vi använde valnötter)
3 skivor smulat grovt bröd, ca. 1 1/2 dl
(vi använde Fiberrost som vi körde till smulor i matberedare med kniven monterad)
2 ägg, uppvispade
2 1/2 dl vispgrädde

 

Skala och hacka lök och vitlök och fräs i smör i en stekpanna tills den är mjuk. Strö över timjan.

Ansa champinjonerna och grovhacka dem. Fräs dem i lite smör 2-3 minuter på ganska hög värme. Salta och peppra.IMG_0832 - Kopia

Blanda löken och svampen med nötterna, brödsmulorna, de uppvispade äggen och grädden.

Häll smeten i en smord ugnssäker form och grädda i nedre delen av ugnen ca. 1 timme. Skydda pastejytan med ett bakplåtspapper om den riskerar bli för mörk mot slutet av gräddningstiden.

Denna champinjonpastej serveras med fördel med en smakrik rödbetssallad till. (Recpetet på vår hemmagjorda rödbetssallad dyker upp här imorgon.)

 

Champinjonpastej

Brun och trist men mustig och god är denna champinjonpastej.

 

Idag har vi fått hålla hårt i hatten här på västkusten. Hårda vindar + minusgrader är inte att leka med men envist strosade frun i huset ut på en promenad till biblioteket ändå. Återlämnade några böcker för att komma hem med ännu flera fullproppade med smaskigheter och inspiration. Tur för henne att bokkassen vägde åtskilliga kilon, annars hade funnits risk att hon flugit iväg. Tänk att vi tycker att vi aldrig kan ha för mycket receptböcker och tidningar runt omkring oss.

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

  1. annepauline

    Champinjonpastejen SER onekligen lite trist ut på bild. Konstigt nog LÅTER inte receptet speciellt gott heller. Hmm, jag blir ju sugen på att pröva receptet bara för det! Rödbetssallad är jag helt galen i så det receptet ser jag verkligen fram emot. – Här är det snöstorm. Hur kul är det?

    Svara

    1. livsnjutarna

      Ungefär så vi också kände när vi först såg receptet men i jakten på nya vegetariska rätter så gav vi den ett försök, det kan ju inte bli värre än oätbart men som framgår så tyckte vi faktiskt om den, annars hade den inte hamnat här på vår blogg. Ska bli spännande att se om du också kommer att tillaga den och vad din reaktion blir 😉
      Snöstorm, ja det har vi med!

      Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.