Apelsinris
Apelsinris

Barnsligt gott med apelsinris.

Apelsinris som vi minns från våra barndomsdagar skiljer sig lite grann från det apelsinris vi hittar recept på när vi googlar. De flesta verkar använda sig av risgryn (eller färdig risgrynsgröt) medan vi använder oss av långkornigt ris så att det inte klibbar ihop så fasligt utan fördelas jämnt i gräddblandningen. Så som det ska vara enligt oss helt enkelt och det verkar vara lite typiskt finländskt också! Detta kan väl även ses som en variant till ris á la Malta.

Apelsinris är enkelt att göra, perfekt om man får över lite ris från middagen. Vi har alltid ätit det som efterrätt men så mycket ohälosamt är det inte i det så det passar till frukost eller mellanmål också.

Vill man servera på fint sätt sparar man apelsinskalshalvorna och fyller dem med det färdiga apelsinriset. Alltid kan man imponera på någon!

 

3-4 portioner
(men räcker nog till 4 ”lagom” efterrättsportioner)

 

Riskok:

1 liter vatten
1/4 tsk salt
1/2 dl långkornigt ris

 

1 dl vispgrädde
1 msk socker
1/2 tsk vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker (dra i så fall ner på mängden vanligt socker lite)
2 apelsiner

 

Koka riset enligt tid på förpackningens anvisning. Skölj i durkslag och låt det kallna helt.

Halvera apelsinerna och gröp ur fruktköttet som sedan skärs i tärningar. (Blir det mycket juice kan man hälla av lite för att inte riset ska bli så rinnigt.)

Vispa grädden och smaksätt med socker och vaniljpulver.

Lägg i apelsinbitarna och det kalla kokta riset och blanda försiktigt.

Lägg upp apelsinriset i de urgröpta skalhalvorna och servera.

 

IMG_0580 - Kopia

Mumsigt apelsinris med långkornigt ris i.

 

Apelsinris

 

Ikväll har vi varit på bostadsrättsföreningens informationsmöte om den kommande stamrenoveringen och fönsterbytet. Något vi inte alls ser fram emot! Möjligtvis för slutresultatet då… Under maj månad kommer vår lägenhet återigen vara en mötesplats för hantverkare av olika slag. Dammigt lär det bli men vi hoppas att det ändå ska förlöpa hyfsat smärtfritt och att vi kan hålla bloggen vid liv. Helst hade vi velat rymma fältet eller flyga iväg nånstans…

Flyga iväg gör man lätt nu om man ställer sig på utsidan med utbredda armar och låter vinden ta tag i en. Fönsterrutorna bågnar nästan av trycket så nu kryper vi ner under täcket istället och sover en blund. Imorgon är en ny dag!

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

  1. livsnjutarna

   Javisst är det supergott och tar oss direkt med till barndomens dagar vid första sked i munnen. 🙂

   Svara

 1. Linda

  Oj, apelsinris har man inte gjort på länge. Blev nu så inspirerad så jag måste nog ta och göra det nån dag. Det är ju så gott.

  Svara

  1. livsnjutarna

   Det tycker vi absolut att du ska göra. Apelsinris gör inte vi heller särskilt ofta men det är himla gott!

   Svara

 2. Ulla Kraftling

  Precis så ska det vara! Ingen kletig risgrynsgröt!! Tror att mamma gjorde på rundkornigt, men bara kokt ris, vispad grädde, vaniljsocker och klippta apelsinbitar. Serverades efter lutfisken som vi alltid åt på juldagen.

  Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.