IMG_0721-Kopia.jpg
IMG_0721-Kopia.jpg

En timjansdoftande sjöman i lergrytan samsas med en helgrapport.

Igår besökte vi Lakrits- och Chokladfestivalen i Göteborg. Där fanns det mycket gott att välja på och provsmaka må ni tro. Risken att bli sockerhög var inte så liten! Vi köpte med oss hem en blandad kompott av godsaker; lakritspulver, lakritsrot, hela rostade kakaobönor, krossad kakao, mörk choklad från Vietnam, söt och salt lakrits och inte att förglömma de lyxiga små gräddbullarna (mums-mums) från danska Summerbird.

 

IMG_0702 - Kopia

IMG_0731 - Kopia

 

 

 

 

 

2013-03-16 10.35.12 - Kopia

Jo just det, lakritsdrottningen Elisabeth Johansson (damen till höger på bilden) hade också smygpremiär på sin nya bok ”Lakrits”, en bok med både fakta om den svarta roten och en massa fina recept. Nu kan vi ståta med ett eget signerat exemplar i hyllan innan boken ens kommit ut i affären!

 

Efter några timmars vandrande och efter att ha provsmakat en och annan godbit kände vi oss sugna på något salt. Tidigare under våra vistelser i Göteborg hade vi gått förbi en pub som heter Flying Barrel. Puben ligger på en tvärgata från Avenyn och vi har alltid beundrat deras fina, enkla meny med mycket hemmagjorda maträtter och dessutom är vissa kolgrillade! Puben var mysig och hemtrevlig med jättetrevlig personal! Vi åt deras variant av Fish ’n Chips som de hade döpt till ”Cod Father”. Måste erkänna att vi hade en väldig beslutsångest! Dit lär vi nog åka fler gånger; vad sägs om revbensspjäll kokta i en massa öl och sedan kolgrillade?!? Puben är dessutom en så kallad Gastropub.

2013-03-16 14.57.01 - Kopia

2013-03-16 13.40.33 - Kopia

 

 

 

 

 

 

Gastropub = erbjuder en bred meny där man kombinerar klassiska pubrätter med modern matlagning, gärna med viss anknytning till regionen där puben är belägen. Av tradition beställer man mat i baren för att skapa en avslappnad atmosfär. (Källa: Wikipedia)

 

När vi kom hem, ville vi egentligen bara vila. Men middag måste man ha så vi bestämde oss för att låta lergrytan hjälpa till. Här kommer ett annat recept på sjömansbiff i lergryta, den första varianten hittar ni här. Istället för ljust öl använder vi mörkt öl, tillsätter lite timjan och bryner både köttet och löken innan de får dyka ner i lergrytan. Resultatet blir en mycket mustig och smakrik gryta. Och det bästa är såklart att grytan sköter sig själv i ugnen medan ni kan spendera tiden till något annat.

 

Sjömansbiff i lergryta, version 2

4 portioner.

 

500 g innanlår i skivorIMG_0705 - Kopia

ca 1 kg potatis

4 gula lökar

smör till stekning

salt

nymalen svartpeppar

1 tsk timjan, torkad

1 lagerblad

1 flaska mörkt öl (33 cl), använde oss av Carnegie porter

2 dl vatten+ en tärning Fond du chef kött

persilja

 

 

IMG_0713 - KopiaLägg lergrytan i blöt i minst 15 minuter. Skala potatisen och löken. Skiva potatisen i tjocka skivor och löken tunt. Bryn löken i lite smör i en stekpanna och ta upp den. Stek köttet på båda sidorna i resten av fettet. krydda med salt och nymalen svartpeppar. Ta upp lergrytan ur vattnet. Varva potatis, lök och kött i lergrytan (potatisen ska var underst och överst). Krydda mellan varven med salt, nymalen svartpeppar och timjan. Lägg i lagerbladet. Häll på först öl och sist buljong.  Lägg locket på grytan och ställ in i en kall ugn. Sätt ugnen på 200 grader och låt grytan vara i ugnen i 1,5 timme.  Strö över persilja innan servering.

 

Sjömansbiff i lergryta

En timjansdoftande sjömansbiff i lergrytan.

 

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

  1. Amy's piece of cake

    Vilken underbar festival… hade jag gärna åkt på med tanke på hur mycket som jag gillar både choklad och lakrits! Det har varit fler bloggare där och rapporterna trillar in…. blir så sugen på lite sådant godis nu… hmmm.

    Svara

    1. livsnjutarna

      Underbar är bara förnamnet på festivalen. Den återkommer ju varje år så du får boka in den nästa år tycker vi. 🙂

      Svara

  2. annepauline

    Sjömansbiff är gott och sjömansbiff i lergryta måste vara ännu godare. Ska provas ganska ögonaböj. Jag gjorde er citronkyckling i lergrytan igår. Den blir så smakrik och saftig, och sååå praktiskt att ha hela rätten i grytan.

    Svara

    1. livsnjutarna

      Praktiskt och gott, kan det bli bättre? 😉 Kul att du gillade citronkycklingen och vi hoppas att även sjömansbiffen ska falla dig i smaken.

      Svara

  3. Lena

    Det har jag faktiskt aldrig gjort i lergryta.
    Måste nog snarast göra det för jag älskar sjömansbiff!

    Ha en skön vecka / Lena från maka head food

    Svara

Lämna ett svar till livsnjutarna Avbryt svar

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.