IMG_0561-Kopia.jpg
IMG_0561-Kopia.jpg

Salta knapriga kex med Västerbottensost.

Snabbt är fredagskvällens vuxenmys räddat när du står där innanför dörren, precis hemkommen och dötrött och inser att det röda vinet kom med dig hem men du glömde köpa nåt gottigt att knapra på. Lugn, bara lugn det här löser sig bara du har Västerbottensost, vetemjöl, smör och dijonsenap hemma. Något vi tror att de flesta av er har så nu kan du slappna av, det här löser vi åt dig.

Dessa Västerbottensostkex ger ifrån sig en underbar doft när de gräddas, ändå är de så in i norden enkla att göra och har en kort innehållsförteckning. Men det är klart, bra råvaror är alltid grunden till underbart!

Vi misstänker att ni kommer att få göra dubbel sats av dessa för de är försvinnande goda och väldigt smakrika. Annars sitter ni där med halva vinglaset kvar men av kexen återstår inte ens en smula…

Servera dem som drinktilltugg eller till en god soppa. Men det går minst lika bra att mumsa på dem som vi gjorde, till eftermiddagsfikat med en stor mugg té i andra handen. Valet är fritt!

Receptet fann vi hos Mårtenssons kök.

 

ca. 15 stycken

 

Ugnstemperatur: 200°

 

1 1/2 dl vetemjöl
50 g kallt smör
1 dl riven Västerbottensost + 1/2 dl att toppa kexen med
1 1/2 tsk dijonsenap

 

Kör alla ingredienser i matberedare till en jämn och smidig deg. För oss blev det mest bara smuligt så vi knådade ihop degen för hand efteråt. Forma degen till en rulle, ca. 8 cm lång. Svep plastfolie runtom och låt vila i kylen minst 30 minuter.

IMG_0527 - Kopia

IMG_0532 - Kopia

 

 

 

 

 

 

 

 

Skär degrullen i jämna skivor, ca. 1/2 cm tjocka. Lägg på plåt och tryck ut kexskivorna lite. Toppa med lite riven ost och grädda mitt i ugnen 10-15 minuter tills de fått fin gyllenbrun färg. Låt kallna på galler.

 

Västerbottensostkex

 

Och till er som kanske funderar på hur frun i huset har det med sin skaparglädje efter gårdagens utläggning kan vi lugna er och meddela att hittills är dagens fångst två tårtbottnar av olika storlek och smak. Så hon är mycket mer harmonisk nu när tanten fått fart på sig och fått hjälp av sin trogne Assistent. Kanske hjälpte den sena natten när hon kom på att hon skulle avfrosta frysen. En får passa på när lusten infaller av sig själv och minusgraderna är på frysvarornas sida. Nu är gammalt och bortglömt utrensat så varför inte baka när nytt kan få plats?!

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

  1. annepauline

    Nämen oj, de där kexen måste provas!
    Här fortsätter kylan som den gör i nästan hela landet. Minus 17 grader i morse. Solen skiner så man får ju för sig att det är plusgrader och så kommer man ut…brrrr! Jag tycker fåglarna har kommit av sig i vårbestyren.

    Svara

    1. livsnjutarna

      Absolut värt att prova på, hoppas du tycker om dem!
      Vi vaknade återigen till ett snötäckt Kungälv imorse men solen tinade fram vägarna under dagen. Men visst håller det minusgrader varje natt men här orkar ändå fåglarna sjunga så vackert i den tidiga morgonstunden.

      Svara

Lämna ett svar till livsnjutarna Avbryt svar

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.