IMG_0437-Kopia.jpg
IMG_0437-Kopia.jpg

En köttfärsöverdragen potatisgratäng á la Medelhavet.

Detta är ingen moussaka, ej heller en vanlig potatisgratäng men ändå kan man härleda denna köttfärsöverdragna potatisgratäng till medelhavsområdet när man äter den. Den har en mustig smak från tomatsås och örter som samsas fint med köttfärs och vitlök som lyfter den helt vardagliga potatisen.

Rätten är kanske inte den snabbaste av alla vardagliga rätter att göra men den sköter sig hyfsat bra på egen hand när väl potatisen är skivad och köttfärssåsen är klar. Men vill man påskynda processen går det säkert minst lika fint att använda rester av färdigkokt potatis i botten och bara bre på röran med köttfärs och ge den en något längre skjuts in i ugnen.

Den här gången hade vi över en burk med Dolmio Classico-pastasås (innehåller endast naturliga råvaror) som fick ersätta de passerade tomaterna och även oreganon samt basilikan, gick finfint det med!

 

 

6 portioner.

 

Ugnstemperatur: 200-225°

 

ca. 1 kg råskalad potatis
1 tsk olivolja
salt, svartpeppar
2 dl grönsaksbuljong (1 fond du chef Grönsak + 2 dl vatten)

 

Köttfärssåsen:

1 tsk olivolja
ca. 400-500 g köttfärs
1 stor gul lök, hackad
2 grovrivna morötter
1 tärnad squash
1 pressad vitlöksklyfta
500 g passerade tomater
1/2 tsk torkad oregano eller 1 msk färsk
1/2 tsk torkad basilika eller 1 msk färsk
2 dl grönsaksbuljong (1 fond du chef Grönsak + 2 dl vatten)
salt, svartpeppar
4-5 tomater i skivor
1 dl riven Västerbottensost

 

IMG_0333 - Kopia

Skiva potatisarna tunt. Olja in en ugnsform och lägg i potatisskivorna varvat med lite salt och svartpeppar. Häll på grönsaksbuljongen och ställ in i 200° varm ugn i ca. 35 minuter. Potatisskivorna ska bli nästan mjuka och riskerar ytan bli för mörk skyddas den bäst med bakplåtspapper.

Hetta upp oljan i en stekpanna och bryn köttfärs och lök. Rör i morötter, squash och vitlök och låt allt puttra samman några minuter. Tillsätt passerade tomater och örtkryddorna, späd med buljong medan såsen puttrar, den ska bli ganska tunn. Smaka av med salt och peppar.

 

IMG_0343 - Kopia

 

 

IMG_0350 - Kopia

Ta ut formen med potatisen och höj ugnsvärmen till 225°. Bred på färsröran, lyft lite på potatisen så att såsen kan rinna lite emellan lagren. Toppa med skivade tomater och strö över riven ost.

 

 

Gratinera 15-20 minuter tills potatisen känns mjuk och osten fått fin färg. Servera med en sallad till.

 

 

Köttfärs- potatisgratäng

En allt-i-ett-rätt som mättar hungriga magar.

 

 

IMG_0437 - Kopia

 

Jodå, även idag har vi sett några snöflingor dala därute. Det är riktigt svinigt kallt för det blåser och det verkar som att vindarna har ökat för det viner så man hör det. Då är man glad att man inte behöver gå ut… Men visst har vi båda varit på språng idag, gubben har jobbat och frugan har varit ledig, igen!

Känner ni till syndromet när man vill så mycket och har så många idéer som yr runt i skallen på en men ingenting blir gjort? Så har frun det just nu, oj så gärna hon vill baka och dekorera tårtor, det bara kliar i fingrarna på henne och hon sitter och drömmer sig bort bland alla sina tårtdekorationsböcker och annan inspirerande läsning men hon kommer inte till skott. Och sen tänker hon, gör hon en tårta måste hon ju äta den också… så nu när kvällen är här har det ännu inte blivit ens en tårtbotten bakad trots att äggen med största säkerhet är rumstempererade… Jaja, det är en ny dag imorgon!

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.