Falafel
Falafel

Bland vegetarisk falafel och vårliga snödroppar.

Det tog oss många år innan vi lärde oss tycka om falafel, skeptiska var vi allt efter några väldigt torra falafelupplevelser. Många gånger såg vi maträtten felstavad och läste oss till fallafel, det lät ju onekligen lite gulligt men fick oss att undra vad som fallit fel. Däremot vet vi att denna maträtt härstammar från Mellanöstern.

De här vegetariska kikärtsbiffarna är proteinrika och mättande samt väldigt smakrika. Långt ifrån torra! Ett bra vegetariskt alternativ till kebab som går lika bra att servera i pitabröd som till pommes frites eller ris.

Receptet är hämtat från ett urklipp från en gammal Hemmets Journal (37/2009) men vi har fördubblat det.

 

ca. 25 stycken.

 

800 g kokta och avrunna kikärter
2 ägg
3 msk vetemjöl
8 msk hackad persilja
4 msk sesamfrön
2 vitlöksklyftor
2 tsk curry
2 tsk spiskummin
1 tsk salt
svartpeppar

mild olja till stekning, t.ex. solros- eller matolja

 

Till servering:
crème fraiche
finkrossade tomater med chili

 

IMG_4932 - Kopia

IMG_4933 - Kopia

 

 

 

 

 

 

 

 

Skölj kikärterna under kallt vatten i ett durkslag. Mixa kikärterna tillsammans med äggen. Tillsätt de övriga ingredienserna och blanda till en jämn smet. Forma till bollar eller små biffar. Stek i stekpanna i rikligt med olja alternativt fritera dem.

Vi valde att servera våra falafel med fullkornsris, en klick crème fraiche och finkrossade tomater smaksatta med chili (ICA:s) som vi värmde upp som en varm tomatsås.

 

 

Falafel

Vegetariska kikärtsbiffar, falafel, är mättande och goda.

 

 

 

snödroppar

Den lediga dagen till ära har vi slappat järnet. Vi tog oss dock en långpromenad utmed älven i solskenet och strosade hemåt via Kungälvs äldre stadsdel för att slutligen ta en sväng genom centrum. Temperaturen har hållit sig på minussidan hela dagen så luften kändes väldigt kylig. Trots det måste ju våren verkligen vara här när vi utmed vår promenadrunda sprang på de första blommande snödropparna. Vi hade tyvärr inte kameran med oss så vi har lånat en bild på dessa vackra blommor. Vi har bara ätit matrester idag och det kan vara så skönt ibland. Efter detta digra dagsprogram var vi så trötta att vi tog oss någon timmes eftermiddagstupplur. Det ska va gôtt att leva annars kan det kvitta, inte sant?

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

  1. Amy's piece of cake

    Jag har alltid älskat falafel, mmmums! Lustigt, i helgen som gick tänkte jag ev göra falafel men sen blev det annat… 🙂

    Hos oss kan vädret inte bestämma sig om det är vår eller fortfarande vinter… igår var det snö och sol om vartannat!

    Svara

    1. livsnjutarna

      Lustigt minst sagt och så hittar du dem här hos oss! 🙂
      Vi hoppas våren är här för att stanna men någon viskade i vårt öra om att snöflingor utlovats till trakten mot mitten av veckan… vi får väl se!

      Svara

    1. livsnjutarna

      Hej och välkommen hit, trevligt med nya besökare. Falafel är gott men tillagas inte så ofta ändå här hos oss.

      Svara

    1. livsnjutarna

      Hej och välkommen hit, ännu ett nytt ansikte i vårt kök tycker vi är mycket trevligt!
      Falafel är gott och vi vågar påstå att detta är ett bra recept 😉

      Svara

  2. Tina

    Falafel åt jag mycket när jag var i Israel för många år sen då jag jobbade på en kibbutz!! Serverades i pitabröd med hoummus och en stark chiliolja med chiliflakes i. Mums!!

    Svara

    1. livsnjutarna

      Åååh, vad spännande saker du gjort, jobbat på kibbutz. Falafel smakar säkert sjuttiofem gånger bättre när man är på rätt plats för maträtten än om man själv gör den här hemma… 🙂

      Svara

Lämna ett svar till livsnjutarna Avbryt svar

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.