Tupp i vin
Tupp i vin

En fransk tupp i vin.

Här ska ni få  receptet på Coq au vin gjord på kycklingfilé. En enkel rätt att tillaga men så oerhört god. En mustig kycklinggryta som dessutom är snabblagad. En kycklingrätt av det festligare slaget som gör gott i magen. Och kräsna middagsgäster brukar inte heller tacka nej till denna måltid som vi väljer att servera ris till.

IMG_0257 - Kopia

Och här fastnade visst en tupp med vin på bild… 

 

Kombinationen bacon och kyckling är en återkommande favorit i vårt gourmetkök för smakerna gifter sig verkligen så bra.

Denna tupp i vin har följt med oss i många år men igår var det första gången som vi tillagade den sedan flytten gick söderut. Den smakade fortfarande lika fantastiskt gott som alltid och därför vill vi skicka receptet vidare till er.

 

4-5 portioner.

 

ca. 700 g kycklingbröstfilé (3 stora)
1/2 tsk saltIMG_0253 - Kopia
1 krm svartpeppar
140 g bacon
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 purjolök
150 g champinjoner
smör till stekning
375 ml rödvin (1 liten flaska)
1 fond du chef kyckling / 2 msk kycklingfond
1 msk soja
3 lagerblad
1 tsk torkad timjan
1 tsk idealmjöl

 

Skär kycklingfiléerna i ganska stora bitar och krydda med salt och peppar. Tärna baconet.

Skala och tärna schalottenlökarna. Finhacka vitlöksklyftorna. Strimla purjolöken. Skiva champinjonerna.

IMG_0256 - Kopia

IMG_0259 - Kopia

 

 

 

 

 

 

Bryn kycklingen runt om i smör och lägg över den i en gryta. Häll på vin och tillsätt kycklingfond, soja, lagerblad och timjan. Låt koka 5 minuter under lock.

Stek under tiden bacon, lök, purjolök och svamp. Lägg ner det i grytan och låt koka ytterligare 5 minuter.

Rör ner idealmjölet och låt koka upp. Servera gärna med kokt basmatiris.

 

IMG_0267 - Kopia

En mustig tupp i vin är lättlagad och god.

 

Coq au vin

 

 

Söndagskväll och i vårt kök är spänningen på topp. Här ska det bli premiär för ankbröst på middagstallrikarna med en spritsig apelsinsås till spetsad med Cointreau samt ackompanjerat av rotselleripuré. Förväntningarna är höga och blir det godkänt dyker denna lyxiga söndagsmiddag upp här på bloggen, var så säkra. Fast egentligen är det mer lördag för oss för en ledig dag stundar imorgon igen. Och inget planerat har vi heller men självklart hoppas vi på sol.

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.