Hamburgerbröd
Hamburgerbröd

Hembakade hamburgerbröd av det nyttigare slaget.

Nu ger vi er chansen att inför helgen baka era egna hamburgerbröd. Igår åt vi mumsiga kycklingburgare till middag och receptet på dem kommer senare i veckan lagom till fredagsmyset. Men hamburgerbröden kan ni redan nu förbereda och frysa in så att de är klara när hamburgersuget sätter in.

 

Hembakta hamburgerbröd

 

Egna hamburgerbröd slår de man köper i affären med hästlängder, konstigt skulle det väl vara annars. Du väljer själv vilka ingredienser du har i och du slipper plastpåssmaken de köpta ofta har. Risken med brödfusk försvinner också när du bakar eget bröd. Dessutom har du förmånen att avnjuta den underbara och hemtrevliga doften av nybakat bröd!

Våra hamburgerbröd är kanske inte lika fluffiga i konsistensen som de man träffar på hos snabbmatskedjan men de har så underbart god smak istället.

 

 

7-8 stycken.

 

Ugnstemperatur: 250° eller 225° varmluft

 

 

25 g jäst
2 msk olivolja
2 1/2 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 tsk flytande honung
1 dl grahamsmjöl/mörkt lantbrödsmjöl
1 dl rågmjöl, grovt eller fint
1/2 dl solrosfrö + krossat linfrö /kruskakli
4-5 dl vetemjöl

 

Till garnering:
rostade ljusa och svarta sesamfrön

 

 

Värm mjölken och olivoljan till 37°. Smula ner jästen i en bunke och häll på lite av degvätskan och rör så att jästen löses upp. Tillsätt resten av degvätskan och även salt, honung, de mörkare mjölsorterna och nästan allt vetemjöl. Arbeta ihop till en smidig deg som bildar fina glutentrådar. Låt jäsa övertäckt på dragfritt ställe 45 minuter.

 

IMG_5612 - Kopia

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Dela degen i bitar på 90 g vardera (eller väg degen och dividera med 8 så får ni alla hamburgerbröd lika stora) och forma dem till runda bollar.

Häll sesamfrön på en tallrik och tryck ner varje bulle i den. Låt jäsa på bakpappersklädd plåt under bakduk i 10 minuter.

IMG_5616 - Kopia

IMG_5619 - Kopia

 

 

 

 

 

Lägg ett bakplåtspapper ovanpå bröden och tryck till ordentligt med en tom plåt så att hamburgerbröden blir hyfsat platta. Låt jäsa ytterligare 45 minuter under bakduk på dragfritt ställe.

Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter, de ska få fin färg och kännas ihåliga när man knackar på dem från undersidan. Eller använd kökstermometer där graderna ska visa ca. 95.

Låt svalna under bakduk på galler.

 

IMG_5636 - Kopia

 

IMG_5638 - Kopia

 

 

Roligare än så här blir det inte idag, frugan ska snart bege till jobbet för ett kvällspass. Är sådär lagom sugen… Gubben känner sig lite piggare idag så det finns hopp om tillfrisknande. Ja, ni vet ju hur det är med karlar som är förkylda…

Men solen skiner därute och det är alltid något att glädjas lite extra åt! Hoppas alla får en fin början på den nya veckan.

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

  1. Amy's piece of cake

    Men alltså, vad ni är duktiga som står i så och gör eget hamburgerbröd… jag är impad! 🙂 Vågar knappt nämna det för min käre make för då får jag väl stå och göra likadana här hemma! 😉

    Svara

    1. livsnjutarna

      Tack för den fina kommentaren Amy 🙂 Eller så visar du honom receptet och ger en vink att du förväntar dig sådana till nästa gång det vankas hamburgare hemma hos er… Vem vet, det kanske hjälper? 😉

      Svara

Lämna ett svar till Amy's piece of cake Avbryt svar

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.