Citronmarinerad kyckling i lergryta
Citronmarinerad kyckling i lergryta

I lergrytan: Citronmarinerad kyckling som vilar på en bädd av champinjonris.

Vi fortsätter med vårt solgula tema en dag till eftersom solen även strålat från en molnfri himmel idag. Och precis som igår har frun i huset varit och jobbat ihop brödfödan medan gubben har legat nerbäddad för att tillfrisknandet ska ske. Måste vara någon influensa i farten eftersom vi hör att flera av hans medarbetare också är hemma med feber upp emot 40 grader. Gubben toppar hittills 38,6 och det räcker gott och väl.

Vi hoppas det ska räcka med att den ena hälften av oss drabbas… vi vill verkligen gå på matmässan med alla sinnen i behåll nu på fredag. Vi väntar också celebert besök till helgen som kommer, Netas mor och två systrar ska flyga från Finland och hälsa på oss i dagarna fyra och då passar det sig inte att ligga sjuk! Vi håller tummarna och ni kan väl hjälpa oss lite grann. Under tiden tittar vi ut på den fina solen som osökt får oss att tänka på…

denna solgula citronkyckling i lergryta som vi gjorde för någon vecka sedan. En verkligt fräsch och uppiggande maträtt. Där kycklingen fått ligga och dra sig i en citronmarinad i fyra timmar och absorbera fantastiska smaker. Det här är en sådan där praktisk allt-i-ett-rätt för kycklingen vilar på en bädd av champinjonris. Kycklingbröstfiléerna blev verkligen saftiga och möra. Riset smakade så mycket mer än bara torrt ris när det fått badda där underst. Det vilar lite påskkänsla över denna lergrytemåltid.

Vi har alla gånger vi använt lergrytan nu häpnat över hur till och med pepparsmaken blir så underbart god och koncentrerad i lergrytan. Peppar smakar helt enkelt mycket mer peppar! Och vi är tvättäkta peppar-omaner!

Receptet är hämtat ur ”Läckert lagat i lergryta – praktiskt och fettsnålt” (ICA bokförlag, 1981) men lite ändringar har vi gjort. Så receptet som följer är utifrån våra egna modifikationer.

 

4 portioner.

 

4 bröstfiléer av kyckling

 

Kyckling i marinad

Marinad:

3/4 dl kallpressad rapsolja
rivet skal och saft från 1 citron
1 stor finhackad vitlöksklyfta
1/2 tsk torkad timjan
1 krm svartpeppar

 

Champinjonris:

1 gul lök
ca. 200 g kastanjechampinjoner
1/2 dl hackad persilja
1-2 tsk salt
2 dl fullkornsris
4 1/2 dl vatten

 

Garnering:
skivor av citron

 

Tina kycklingfiléerna om du använder frysta. Lägg lergrytan med lock i täckande vattenbad minst 15 minuter.

Blanda alla ingredienser till marinaden i en skål. Lägg kycklingfiléerna i dubbla plastpåsar och häll över marinaden. Förslut plastpåsarna väl och skaka om lite så att marinaden fördelas. Låt kycklingen ligga i marinaden minst fyra timmar (eller under en natt) och vänd på påsen några gånger under tiden.

Champinjonris

Skala och hacka löken. Putsa och skiva champinjonerna. Blanda ner lök, champinjoner, persilja, hälften av saltet och ris i den genomfuktade lergrytan. Häll på vattnet.

Ta upp kycklingfiléerna ur marinaden, salta och lägg dem ovanpå risblandningen.

Lägg locket på grytan och ställ in den i ugnen. Starta ugnen och ställ in den på 200°. Låt grytan stå i ugnen 1 timme och 15 minuter.

Garnera med citronskivor och servera gärna en sallad till.

 

IMG_5257 - Kopia

 

 

Citronmarinerad kyckling i lergryta

Fantastiskt saftig och god kyckling.

 

 

IMG_5268 - Kopia

Perfekt med en allt-i-ett-kycklingrätt.

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.