2013-02-09-11.22.51-Kopia.jpg
2013-02-09-11.22.51-Kopia.jpg

Lätt som en plätt – ja, en bananplätt!

De här plättarna är så fantastiskt enkla att göra att det finns inga undanflykter att inte testa att steka dem. Passar perfekt till ett lyxigt mellanmål, en snabb efterrätt eller som avslutning på en mysig helgfrukost. Och skulle det mot förmodan bli några över kan man säkert slänga i sig dem efter ett träningspass när musklerna skriker efter energi.

Plättarna innehåller inget tillsatt socker utan sötman kommer från den mogna bananen. Stekta i smör får de ytterligare en fin smaksättning och gyllenbrun färg.

Ingen banan utan kardemumma i vårt slott, nej! Vi valde således att servera kardemummayoghurt till, helt enkelt turkisk yoghurt (gärna den laktosfria för den är naturligt lite sötare i smaken) och lite mortlad kardemumma efter behag. Rör gärna ihop det lite innan så att yoghurten får stå och gotta sig en stund.

Slutpläderingen lyder; Bananplättarna är nyttiga, snabblagade och gudomligt goda! Och kardemummayoghurten är som pricken över i:et!

 

Till 6-8 små plättar:

 

1 mogen banan
1 ägg
smör till stekning

 

 

Till servering:
turkisk yoghurt
mortlad kardemumma

 

 

Skala och mosa bananen och vispa ihop den med ägget. Hetta upp en stekpanna/plättlagg och stek i smör på medelvärme ca. 1 minut/sida.

Blanda turkisk yoghurt med kardemumma att servera till de varma bananplättarna.

 

2013-02-09 11.22.51 - Kopia

 

Det har varit sura miner i vårt kök idag. Ja, sura som en citrons. Citronskal har nämligen rivits flitigt och citroner har pressats för att få ur all den goda juicen. Kaksmetar har vispats. Sill har runnit av. Lamm har marinerats. Här är det många järn i elden och diskberget växer och diskmaskinen går varm. Kycklingar har trippat ner från vindsförrådet och ljus i våriga färger har inhandlats. Ja, mer vågar vi  inte avslöja men så mycket kan vi säga att ett nytt matuppdrag är under bearbetning och det är sååå roligt. Och allt detta gör vi så gärna medan dimman har legat tung över kexstaden med regn i luften och några plusgrader.

Men en kvällspromenad under paraply fick vi allt när en ny matidé kläcktes efter att ha slagit våra kloka huvuden ihop. Snabbt som ögat traskade vi till affären för att hinna verkställa våra nya uppslag till det matiga uppdraget…

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.