IMG_5311-Kopia.jpg
IMG_5311-Kopia.jpg

En äkta söndagsstek i lergryta.

Vi kände oss nästintill saliga när vi förra söndagskvällen satt och mumsade på denna saftiga stek som tillagats i lergrytan. Vi tror minsann att det är vår första riktiga söndagsstek dessutom som tillagats. Vi kände det som att vi kastades bakåt i tiden till tidigare generationer när det alltid stod en väldoftande stek på middagsbordet på söndagarna.  Tiderna har verkligen förändrats… och det är helt okej.

När vi hittade recepet hos Kryddburken kände vi genast att denna skinkstek var något vi absolut måste testa. En stek kan väl aldrig misslyckas och bli torr och eländig i lergryta. Många är vi säkert som i yngre dagar fått sitta och tugga på en alltför välstekt köttbit som bara växte i munnen och där såsen var godast av allt. Tidigare generationer var nog inte de flitigaste användarna av stektermometer och resultatet blev därefter. Eftersom vi och vår lergryta äro goda vänner så var det bara att ge sig i kast med receptet.

Bara att koka potatis till och reducera såsen samt reda av den och servera grönsakerna från grytan till. Och en klick svartvinbärsgelé bredvid så var middagslyckan gjord!

Husmanskost när den är som bäst när både steken är saftig och såsen är grymt god! Och saftigheten behölls även dagen efter i lunchlådan som värmdes i mikrovågsugn.

IMG_5301 - Kopia

 

 

I glaset: half ’n half – lika delar av Carnegie porter och ljust öl.

 

 

4 portioner.

 

Ugnstemperatur: 175°

 

 

ca. 900 g benfri skinkstek

 

”Griljering”:

1 msk tomatpuré
1 msk vanlig senap
1 tsk soja
1 tsk flingsalt
2 rivna vitlöksklyftor

 

Grönsaker till lergrytan:

1 stort och syrligt äpple, i klyftor
2 morötter, skalade och skurna i mindre bitar
4 hela skalade vitlöksklyftor
1 gul lök, i klyftor
1 röd lök, i klyftor

5 dl köttbuljong (5 dl vatten + 1 Fond du chef köttbuljong)

 

Börja med att blötlägga lergrytan i kallt vatten ca. 20 minuter.

Rör ihop ingredienserna till ”griljeringen”.

Putsa skinksteken från eventuella hinnor och lägg ner den i den blötlagda lergrytan. Bred på ”griljeringen” ordentligt över hela steken.

2013-02-10 16.43.20 - Kopia

2013-02-10 16.43.33 - Kopia

 

 

 

 

 

 

Fyll upp med grönsakerna runtom steken och häll sedan på buljongen längs med kanten på lergrytan så att inte skinkstekens ”griljering” sköljs av.

Lägg på locket och ställ in lergrytan i kall ugn och slå på värmen. Låt den stå i ugnen ca. 1 1/2 timme för en skinkstek av denna storlek.

IMG_5294 - Kopia

Efter 1 1/2 timme i ugn doftar det ljuvligt gott!

 

Ta upp steken och svep in den i aluminiumfolie och låt den vila ca. 20 minuter. Skär den sedan i tunna skivor. Lägg upp grönsakerna i en serveringsform.

 

IMG_5305 - Kopia

IMG_5310 - Kopia

 

 

 

 

 

 

Stekskyn häller du över i en kastrull och låter småkoka tills hälften återstår. Red av med lite idealmjöl, låt koka upp och smaka av med eventuellt lite salt och peppar, en skvätt grädde om så önskas.

 

IMG_5311 - Kopia

Svartvinbärsgelé är gott att servera till…

 

IMG_5313 - Kopia

 

Ikväll känns det mer som fredagskväll för båda har vi varit och förtjänat vårt levebröd idag och nu hägrar åter två lediga dagar tillsammans. Vi vet vad dessa två dagar kommer att ägnas åt – matlagning i kubik. Ingen större överraskning när det gäller oss två va?

Ute faller det blötsnö, det känns som äkta april- och påskväder. Någon enstaka plusgrad, slask och fågelkvitter. Undrar när vi ska vänja oss vid att allt sker så mycket tidigare här nere på västkusten än uppe i landets nordligare delar…

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

  1. annepauline

    Oh, nu kom skinksteken! Måste prövas! – Jag fick mitt paprikapulver till sist och igår gjorde jag gulaschsoppa enligt ert recept. Den blev helt sagolikt god! Det är ju inget ”snabb-recept” men det blir så gott så soppan är väl värd att vänta på.

    Svara

    1. livsnjutarna

      Yes, här är skinksteken, bara att hugga in på receptet! 😉
      Va roligt att gulaschsoppan även föll dig i smaken, vilken söndagslyx du fick! 🙂

      Svara

  2. Lena

    lergryta är kanon att laga stek i, blir saftigt och aldrig torr.
    Har gjort både skink, lamm och kalvstek så!

    Trevlig vecka 🙂 Lena från make a haead food

    Svara

Lämna ett svar till annepauline Avbryt svar

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.