IMG_5369-Kopia.jpg
IMG_5369-Kopia.jpg

En smörig béarnaisesås som är farligt god.

Är man en riktig sås-oman är denna hemgjorda och smöriga béarnaisesås något man absolut måste testa! Vi åt den igår kväll till hel ugnsstekt fläskfilé och ugnsrostad potatis och kunde inte fort nog få dela med oss av den till er.

IMG_5381 - Kopia

Har man lusläst förpackningarna i affären på olika märken av béarnaisesåser är den hemgjorda ett självklart alternativ. Här är det bara äkta vara som gäller så släng smöraromer, xantangummi och förtjockningsmedel dit peppar’n växer!

En annan märkbar skillnad på vår egen béasås och den köpta är konsistensen. Den köpta lämnar som en hinna i munnen, den smälter inte medan vår hemgjorda känns mjuk och följsam, den smälter i munnen av allt äkta smör den innehåller.

Har man bara alla ingredienser rumstempererade så minimeras risken att såsen skär sig och den är väldigt enkel att göra. Skynda långsamt så går det vägen.

Beroende på hur stor sås-oman man är räcker den här såsen till 3-4 portioner. För oss blev det 3 och vi hade gott och väl kunnat äta den skedvis bara som den är…

Utmärkande för såsen är dess ryggrad av dragon som tillsammans med alla övriga ingredienser gör den farligt god. Vågar du testa?

 
1 liten schalottenlök
5 svartpepparkorn
1 tsk torkad dragon
1/2 dl vit balsamvinäger
1/2 dl vatten
3 rumsvarma äggulor (för mer färg välj ekologiska ägg)
200 g rumsvarmt smör i tärningar

 

Tillsätt i den färdiga såsen ytterligare:
ca. 2 tsk torkad dragon
ev. en nypa salt

 

Uppdatering mars 2014: För en utsökt béarnaisesås med smak av tryffel tillsätter man i den färdiga såsen 2 tsk Velvety med vit tryffel. Vi serverade tryffelbean med en god köttbit av nöt samt råstekt sötpotatis, mumsfilibabba!

 

Skala och finhacka schalottenlöken. Lägg ner alla såsingredienser (förutom äggulorna och smöret) i en kastrull. Koka upp och låt koka utan lock tills ca. halva mängden och bildar en reduktionen.

Sila reduktionen och häll den i en rostfri bunke. Placera den i vattenbad (ha en kastrull på spishällen med kokande vatten och lägg bunken ovanpå den). Tillsätt äggulorna under kraftig vispning (ballongvisp är bra att ha) och fortsätt vispa tills såsen tjocknar.

Därefter vispar man i några tärningar åt gången av det rumsvarma smöret tills allt smör är nedrört. Lyft bunken från vattenbadet och tillsätt dragonen och ev. en nypa salt.

Fläskfilé och ugnspotatis är alltid gott att servera till béarnaisesås.

 

IMG_5369 - Kopia

 

Den senaste veckan har vi på det mest tråkiga sätt fått bli varse om hur skört livet kan vara. Hur orättvist livet verkligen är… vad annat finns att säga när en kär släkting som är cancersjuk får beskedet att han har max någon månad kvar att leva och bara är 32 år. Om alla som tittar in här kan skänka honom en varm tanke kanske mirakel kan ske, vi hoppas in i det sista! Vi uppmanar er därför att ta väl hand om varandra och unna er allt som skänker er glädje här i livet. Livet är skört, livet är här och nu!

IMG_5354 - Kopia


Hjärtescones
 
(scones uttagna med pepparkaksform) med västerbottensost i mumsade vi på Alla hjärtans dag…

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 1. Tina

  Jag skänker en extra tanke till er släktning och alla berörda då jag själv haft cancer. Det är en sån grym sjukdom.
  Precis som ni skriver livet är skört, lev här och nu och ta hand om varandra!!

  Svara

 2. Mårtenssons kök

  En hemmagjord bea kan man inte ens jämföra med en köpt, de är så olika så det går knappast att äta färdig när man väl lyckats med sin egna:)

  Ni har så rätt så, man ska verkligen ta vara på det man får och leva här och nu! Vi har alldeles för mycket erfarenhet av cancer i vår familj, både på gott och ont faktiskt, men det är inget som någon i världen borde få uppleva alls, lika lite som andra hemska sjukdomar.
  Vi tänker på er och hoppas att ni får många fina stunder tillsammans den tid som finns kvar!

  Kramar

  Svara

 3. annepauline

  Jag har gjort beasås några gånger och misslyckats. Undrar om jag ska våga mig på ert recept? Hemgjord beasås är ju så god jämfört med köpt.
  Det gör mig ont att läsa om er släkting som är så sjuk.Då räcker inga ord till tröst. Det kommer att bli en tung tid för er framöver.
  Hoppas, hoppas på ett mirakel.

  Svara

  1. livsnjutarna

   Bara du är noga med att alla ingredienser har samma temperatur, dvs. rumstemperatur och att du häller i oljan försiktigt och vispar kraftigt hela tiden så tror vi att det ska vägen för dig med att göra egen beasås. Vi håller i alla fall tummarna för dig! 🙂

   Tack för omtanken som vi skickar vidare till kusinen.

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.