IMG_5115-Kopia.jpg
IMG_5115-Kopia.jpg

Broccoligratäng på veckans gröna dag.

En oerhört krämig gratäng med nyttig broccoli och extra smakrik blir den tack vare den gudomliga Västerbottensosten. Vi känner att det är läge att servera er en vegetarisk rätt igen, för även om de inte dyker upp kontinuerligt här i vårt virtuella kök så äter vi grönt minst en dag i veckan.

Eller tycker ni som följer oss på vår matresa att vi borde ha bestämt vilken dag som är vegetarisk, som vi serverar er ett fiskrecept och så vidare  så att ni vet när ni verkligen ska klicka er in här. Om ni verkligen vet vad ni är på jakt efter… eller får vi fortsätta slänga ut krokar med inspiration åt er på måfå?

IMG_5109 - Kopia

Denna broccoligratäng kan man visst servera till köttbullar, skinkstek eller varför inte helt vardaglig falukorv men eftersom det skulle vara vegetariskt för oss valde vi att ha till en enkel bönröra. Bönor, vitlök, olivolja,  persilja och lite citronsaft, därmed basta!

Använd färsk eller djupfryst broccoli, det spelar ingen roll. Det smakar precis lika gott ändå!

 

4 portioner.

 

Ugnstemperatur: 225°

 

800 g broccoli
1 tsk salt till 1 liter vatten

 

Gratängsåsen:

5 dl mjölk
3 1/2 msk vetemjöl/ idealmjöl
1 äggula
1/2 dl vispgrädde
1 msk smält smör
3/4 tsk salt
2 dl riven Västerbottensost

 

Skär broccolin i buketter och koka dem nästan mjuka. Låt rinna av och häll över broccolin i en smord ugnsform.

Häll mjölken i en kastrull, vispa i mjölet under omrörning. Låt koka upp och ta bort från plattan.

Rör ut äggulan med grädden och det smälta smöret och tillsätt detta i mjölken och rör om. Tillsätt ost och salt i såsen.

Häll över broccolin och gratinera tills ytan fått fin gyllenbrun färg, 15-20 minuter.

 

IMG_5115 - Kopia

 

Frun har ordet idag. Ska jobba kvällspass och är sisådär nöjd med det. En morgonmänniska kan man aldrig vända om till att tycka om kvällsjobb. Känns som att man hela dagen jobbar mot klockan för att hinna med det man tänkt sig och det är lätt att jag känner mig stressad. Men tog mig en promenad i det milda vintervädret med några snöflingor i luften och lyssnade till den underbart härliga och vårliga fågelsången som gick rakt in i hjärtat på mig. Har ni tagit er tid att lyssna på fåglarnas sång idag?

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 1. annepauline

  Jag vet nästan aldrig vad jag är på jakt efter så släng gärna ut inspiration lite hur som helst till mig! Alltid hittar jag nåt som ni säkert märkt. Jag gick ju till och med och inhandlade snabbt som ögat en ny lergryta. Paprikapulvret har jag inte fått än. Hm, ska det komma ända från Ungern, kan man undra. – Jodå, jag har lyssnat på fågelsången flera morgnar i rad nu. De är på gång och kvittrar och kvirrar så man riktigt känner våren även om det bara vill snöa.

  Svara

  1. livsnjutarna

   Då fortsätter vi som förut, för då hämmar vi heller inte oss själva i vår egen inspiration. Ja du Annepauline, du måste vara en av våra trognaste anhängare av vår blogg och det är vi dig oerhört tacksam hör. Dina kommentarer är verkligen en glädjekälla för oss! Stort tack! Hoppas paprikapulvret dyker upp snart. Kram!

   Svara

  1. livsnjutarna

   Då fortsätter vi med vår blandade kompott av sött och salt och allt däremellan i ett oförutbestämt mönster. Överraskningsmomentet kanske lockar mer än att veta vad som komma skall… och vi får känna oss fria och otvungna i vad vi levererar på bloggen. En win-win situation alltså! 🙂 Tack Amy för de fina orden!

   Allt är gott som innehåller västerbottensost! 🙂

   Svara

  1. livsnjutarna

   Hej och välkommen hit Sara. Trevligt med nya ansikten och tack för din kommentar. Det blir vi alltid lika glada för 🙂 Då fortsätter vi som vi tidigare gjort, varför ändra på ett ”vinnande koncept” så att säga!? 😉

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.