Äntligen har pastamaskinen kommit i användning även här på västkusten hos oss. Som vi har längtat och väntat på denna dag när vi skulle få mätta våra magar med hemlagad pasta.
Hemlagad pasta låter kanske som en omöjlig maträtt att tillaga själv men med hjälp av pastamaskin och med endast två ingredienser är det lekande lätt. Självklart går det att fixa egen pasta utan maskin men förbered er i så fall på ett smärre gympapass i köket. Nu ska ni inte tro att vi äger den värsta pastamaskinen av dem alla, långt ifrån. Om vi inte minns fel köpte vi den för halva reapriset, ca. 80 SEK för bra många år sedan på Coop i Umeå men den fungerar och det är huvudsaken.
Naturligtvis finns det lika många recept på pasta som det finns kockar. Vi använder endast ägg och durumvetemjöl men vi har sett att många har i även olivolja, salt och ibland vatten. Vår filosofi – ju färre ingredienser desto bättre!
Vår hemgjorda pasta, när den väl är tillagad, klibbar inte ihop varken som nykokt eller uppvärmd dagen efter och är fortfarande ”al dente” till sista tuggan. Men det gäller att hålla koll på koktiden för det går fort att pastan blir överkokt.
En riktigt god pasta står sig som ensamrätt hur bra som helst tillsammans med en pepprig och kryddig olivolja och riven parmesanost eller ihop med en hemmagjord pesto.
Pastakungen ”in action”!
”Buster beställa spaghetti och en massa fricadelli…” Nej, det blev inga frikadeller för oss men väl en god och köttig salsicciasås efter recept av Paolo Roberto. Enkelt, maffigt och gudomligt gott som medelhavsinspirerad mat i allmänhet är!
I vinglaset: Palazzo, Mio Rosso, Italien, 49 SEK (nr. 2009 på Systembolaget)
Vi fick ut 5 portioner av dessa mängder:
Pastan:
4 dl durumvetemjöl
3 rumstempererade ägg (ekologiska ger mer färg åt pastan)
Mät upp durumvetemjölet i en bunke och gör en grop i mitten. Tillsätt äggen i gropen, söndra dem med hjälp av en gaffel. Rör ihop till en deg. Knåda degen i 10 minuter.
Forma degen till en boll och täck över med plastfolie. Låt degen vila i kylskåp ca. en timme.
Dela degen i fyra lika stora delar. Ställ in valsen på 1 (den tjockaste inställningen i vår pastamaskin), dra igenom degen. Vik ihop degen och dra igenom den några gånger till. På så vis blir degen smidig och stadig. Lägg sedan valsen på 5, dra igenom degen en gång då är den lämplig i tjocklek för att göra tagliatelle. Sätt degen i valsen för tagliatelle och dra igenom. Använd mycket durumvetemjöl så att inte pastan klibbar ihop!
Lägg tagliatellen på kökshanddukar för att torka i ca. 30 minuter. Under tiden gör du salsicciasåsen! (recept här nedan)
Koka upp rejält med vatten i en stor kastrull och tillsätt salt och olivolja. Koka pastan i ca. 1 minut (ursprunglig koktid 2 minuter) och häll av kokvattnet i durkslag. Lägg tillbaka pastan i kastrullen och blanda med salsicciasåsen.
Till såsen använde vi oss av salsiccian, en italiensk råkorv, som ICA Selection har i sitt utbud och den är riktigt god.
Salsicciasåsen:
300 g rå salsicciakorv
4 röda tomater
1/2 finhackad gul lök
1 finhackad schalottenlök
1 finhackad vitlöksklyfta
5 strimlade basilikablad
4 msk olivolja
salt
svartpeppar
Dra skinnet av salsiccian och skär den i små bitar. Skölj och dela tomaterna och skär dem i små bitar.
Värm upp oljan i en gryta och bryn korv och all lök. Tillsätt tomat och basilika och låt såsen sjuda under lock i 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Till garnering:
riven parmesanost
basilikablad
Toppa pasta-salsicciablandningen med parmesanost och basilikablad och låt dig väl smaka. Glöm inte den röda italienaren i vinglaset för att göra måltiden komplett och gärna lite klassisk musik i bakgrunden för den rätta middagskänslan. Och lite levande ljus gör också att maten smakar så mycket bättre…
Buon Appetito!
Idag är det vinter här i Kungälv igen, det har småsnöat mest hela dagen. Minusgrader har vi också och det har lovats att kvicksilvret ska sjunka ytterligare. Vi tog oss en promenix genom centrum och utmed älven och gick hemåt via Västra gatan, den urgamla och charmiga delen av denna lilla kexstad. Med oss i fickan hade vi självklart några energihöjande fikonbollar (enligt receptet på dadelbollar men där vi ersatt dadlar med fikon) ifall benen skulle börja skaka.
Fikonbollar på promenad med Bohus fästning i bakgrunden.
Och nu under den tidiga kvällen har det bakats idiotsäkert bröd hemmavid, det ena smaksatt med riven ost och det andra (som är lite mörkare i färgen) med plommonmarmelad och lite valnötter. Så nu doftar det ljuvligt här!
Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~
Amy's piece of cake
Hemgjord pasta är bland det godaste… görs inte ofta hos oss men när det väl så är det gudomligt gott!
Och vilka fina semmelbullar ni gjort här nedan, yum!
livsnjutarna
Det är helt klart skillnad mellan hemgjord och köpt pasta! Egengjord pasta gör inte vi heller så ofta men då är det desto lyxigare när det väl hamnar på middagsbordet.
Semlebullarna tackar för komplimangen! 😉
Tina
När jag köpte min kitchen aid för typ 8 år sen köpte jag till en pasta maskin som man kopplade på kitchen aiden. Men den har aldrig blivit använd, likaså köttkvarnen och grönsaksstrimlaren var oxå himla bra köp då jag inte använt det heller!!!
Men egengjord pasta är ändå det godaste!!!
livsnjutarna
Då kanske tiden är inne nu för pastamaskinens premiär!?! 🙂
Lena
Nu vet jag vad jag helt enkelt måste ha; en pastamaskin såklart.
Typ NU!
/ Lena från make a head food
livsnjutarna
Go for it Lena! 🙂
Mårtenssons kök
Så fort som vi hittar en pastamaskin till bra pris så ska det inköpas en, vi är ju tossiga i pasta.
livsnjutarna
Skynda och fynda! 🙂
Tänk att pasta kan kännas som lyxmat bara den är hemgjord. Och det är verkligen billig mat om man tänker efter. 🙂
annepauline
Jag har lagat mat i lergrytan minsann! I lördags gjorde jag en stek. Porter, lök, morötter och äppelhalvor fick ”mojsa” sig ett par timmar i ugnen och köttet blev sååå saftigt och mört. Igår gjorde jag er katalanska kycklinggryta och den blev helt gudomligt god. – Det här med pastamaskin låter väldigt pillrigt. Eller?
livsnjutarna
Tummen upp för lergrytematen som du gjort. Härligt att få känna att det var vi som inspirerade dig 😉 Mmmm för porterstek. Själva gjorde vi i söndags en skinkstek i lergrytan, receptet kommer framöver – don’t worry! 😉
Pastamaskinen i sig är inte pillrig och är man två som hjälps åt går det fortare men förbered dig på mjöl överallt! 😉