IMG_5280-Kopia.jpg
IMG_5280-Kopia.jpg

Fluffiga och mjuka fastlags- / semlebullar.

Idag var det dags för det stora semlebaket hos oss. Stort var kanske att ta i när det gjordes bara en halv sats. Frun i huset ståtade med en ledig dag och hade inget bättre för sig än att ställa till med en kardemummadoftande vetedeg.

Det är andra gången vi bakar dessa bullar som vi för några år sedan hittade i tidningen ”Bröd”. Det är  bara när vi använt oss av detta recept som vi fått våra fastlags- / semlebullar med samma konsistens som de ”fabriksgjorda” och då menar vi att de inte är tunga utan lätta och fluffiga, precis som vi vill ha dem. När man håller i en färdiggräddad bulle väger den nästan ingenting. Och ytan blir så slät och fin… och nej, inget pärlsocker på! De kommer att få en omgång med florsocker på locket när det väl är Fettisdagen.

Våra bullar har redan åkt in i frysen. Vi vet att vi kommer att bli förskräckta när vi tar ut dem för då känns de inte längre lika fluffiga men vi vet att när vi väl sätter tänderna i dem kommer de att lägga sig som bomull kring hjärtat. Detta är helt klart de godaste hemmagjorda fastlags- / semlebullar vi kommit över.

Lite tid får man allt se till att man har med detta recept, av den anledningen publicerar vi det redan idag så att ni hinner baka till tisdag. Håll i er hårt nu… dessa fantastiska bullar ska jäsa på plåt i 4 timmar! Yep, ni läste alldeles rätt, fyra timmar så att de nästan blir transparenta.  Men tänk på att ni kan göra precis vad ni vill under de timmarna, jäsningen sköter bullarna själva! Då låter det kanske inte så farligt i era öron, eller?

 

2013-02-07 12.21.01 - Kopia

Plötsligt hade vi att göra med en sur deggubbe.

 

Varje gång är vi rädda att vi haft i för mycket mjöl eftersom degen känns väldigt mjölstinn efter att vi tillsatt all mängd enligt receptet. Men vi kan alltid dra en lättnadens suck när de väl kommer ur ugnen för de har höjt sig väldigt fint och ingen har spruckit.

Vi tycker det är väldigt praktiskt när alla ingredienser ska vägas upp för då blir det rätt från början.

 

Detta recept ger 20 fastlags- / semlebullar.

 

Ugnstemperatur: 190°

 

 

250 g mjölk som är 37°
25 g jäst
100 g socker
100 g rumstempererat smör
550 g vetemjöl
2 g salt
10 g grovstött kardemumma

 

Fyllning:

600 g mandelmassa
100 g ljummet vatten
400 g vispgrädde

 

Garnering:
florsocker

 

Smula ner jästen i en degbunke och häll över mjölken. Rör om så att jästen löser sig och tillsätt alla övriga ingredienser. Kör alltsammans i minst 10 minuter i assistenten på medelhög hastighet tills degen är elastisk. Pröva med att ta upp en liten bit och dra i den. Om degen går sönder, kör lite längre tills den är smidig.

När degen är färdigknådad läggs den upp på ett lätt mjölat bakbord och låt den vila i 20 minuter.

Väg upp i 50 g stora bitar och rulla varje degbit till en boll.

IMG_5270 - Kopia

IMG_5272 - Kopia

 

 

 

 

 

 

 

 

Lägg på plåt och låt jäsa under plastfolie i 4 timmar. Bullen ska nästan bli transparent.

Ställ försiktigt in plåten i mitten av varm ugn och grädda 9-13 minuter tills bullarna fått en gyllenbrun färg. Låt kallna på galler under bakduk.

 

 

IMG_5280 - Kopia

 

 

2013-02-07 19.15.15 - Kopia

 

Även om vi inte ännu är vid detta steg får ni bruksanvisningen ändå. 😉
Blanda mandelmassan i ljummet vatten, lite i taget för att få en mjukare konsistens. Vispa grädden. Skär av ett lock på bullen. Gröp ur lite från bottendelen så att plats finns för fyllningen och blanda ner urgröpet med mandelmassan. Fördela mandelmassefyllningen jämnt i alla bullar (ca. 35 g/bulle) och spritsa eller lägg på grädde. På med locket och pudra över florsocker.

 

 

Smarrig bullstund!
~Neta & Peppe~

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.