Sjömansbiff i lergryta
Sjömansbiff i lergryta

En biffig sjöman dök ner i vår lergryta.

”En sjöman älskar havets våg” … och vi älskar en sjömansbiff tillagad i lergryta. Japp, vår Römertopf får verkligen ligga i och leverera goda middagar i vårt kök just nu. Det blev en ny omgång även ikväll… 😉

 

IMG_5246 - Kopia

Detta var det vi åt till middag igår. Bra planerat är hälften gjort, det uttrycket har ni minsann hört förut!?! Vi kom hem från jobbet och lade lergrytan direkt i vattenbad. Under tiden hann vi med att äta lite mellanmål. Tjopp tjopp så var potatisen och löken skalad och skivad och köttet skuret i mindre bitar. Allt ner i grytan och precis innan vi gick ut från lägenheten satte vi in den i kall ugn. Vilken lyx att kunna gå en sväng till gymmet under tiden maten tillreddes. Hemma igen efter en timme och femton minuter möttes vi av en gudomlig och välkomnande doft av en helt ätfärdig middag. Fick känslan av att ha haft hjälpsamma små tomtar i köket. Tidseffektivt, inte sant? Vi och lergrytan är redan mycket goda vänner. Vi tror också att många barnfamiljer skulle må bra av denna fina vän i köket som gör så att matlagningen går som en dans.

Även detta recept finns i ”Läckert lagat i lergryta – Praktiskt och fettsnålt” (ICA Bokförlag, 1981).

Behöver vi berätta precis hur gott det blev? Att vi återigen satt helt förstummade av hur smakerna var så i harmoni med varandra efter den relativt korta tiden i ugnen… Nej, ni får helt enkelt pröva själva! Att ni inte kan laga mat eller ”göra så god mat som vi gör” – den ursäkten godtas inte här för alla kan laga mat i lergryta! Det här är till och med enklare än att tillaga stuvade makaroner, så det så!

 

 

4 portioner.

 

ca. 500 g innanlår av nöt i tunna skivor
3 gula lökar
10-12 potatisar (normalstora)
2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 flaska (33 cl) öl
1 1/2 dl köttbuljong
1 msk soja

 

Till garnering:
1/2 dl finhackad persilja (djupfryst)

 

Låt lergrytan ligga minst 15 minuter i vattenbad (kallt vatten) som täcker den helt.

Skär köttskivorna i mindre bitar.

Skala lök och potatis och skär dem i skivor.

Varva kött, lök, och potatis i lergrytan. Salta och peppra mellan varven, översta lagret ska vara potatis. Häll på sojan och sedan öl samt buljong.

Lägg lock på grytan och ställ in den i kall ugn. Ställ ugnen på 200° och låt grytan stå i 1 timme och 15 minuter.

Strö över persilja innan servering. Servera gärna en sallad till.

 

IMG_5249 - Kopia

 

IMG_5251 - Kopia

En biffig sjöman, eller vad säger ni?

 

Runeberg 2013 - Kopia

Och så här såg årets upplaga av Runebergstårtorna ut innan de snabbt försvann ner i våra magar igår kväll. Men hoppsan, det slank visst ner varsin till även ikväll! 😉 Och det finns två kvar att njuta av ännu… Vilken tur att det bara en gång om året är Runebergsdagen! Huvudsaken är att man äter den första på rätta dagen, sedan kan det kvitta. Traditionsenliga är vi, så än har vi ännu inte ätit någon semla/fastlagsbulle heller utan det gör vi på tisdag nästa vecka. Hur är det med er därute?

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

  1. annepauline

    Tadaaa! Fick precis meddelande att min sprillans nya lergryta finns att hämta på mitt postutlämningsställe. Nu ska jag minsann köra lergryta igen och absolut inte gå kasta bort den. Jag grämer ju mig när jag slängde den jag haft och nu får betala över 500 kronor ink. frakt för en ny.Nåja, pengarna ska rulla!

    Svara

    1. livsnjutarna

      Va härligt för dig, stämmer in i fanfarerna! 🙂
      Ja vi har också sett att den kostar bra mycket när man beställer den via nätet. Själva kom vi över vår väldigt förmånligt när de hade specialpris för någon vecka sedan på CityGross för 149 SEK, annars har vi också sett en på Ica Maxi för 199 SEK (normalpris). Men priset kan kvitta, nu får du också njuta av delikat mat på ett enkelt vis. Hoppas grytan inte gör dig besviken!

      Svara

  2. syster yster

    om den smakar som den sjömansbiff som vi åt i lågstadiet så ska jag absolut börja använda min lergryta också ( som jag haft i skåpet i minst 10 år och som fortfarande är oanvänd…) 😛 men det ser supergott ut

    Svara

    1. livsnjutarna

      Du får testa så får du se om den smakar som den i lågstadiet och så är det absolut på tiden att du tar lergrytan i användning när du ändå har en, dammet bort omedelbums! 😉

      Svara

Lämna ett svar till annepauline Avbryt svar

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.