Lax på svampbädd
Lax på svampbädd

Lax på svampbädd.

Vi brukar ofta köpa hem lax i portionsbitar för det är så enkelt att ha i frysen. Lax är snabbmat för oss och dessutom gott och nyttigt! Ugnsstekt som sådan är den väldigt mumsig men här har vi valt att piffa till den lite. Vi lät laxen vila på en bädd av svamp och serverade den med en klick gräddfil och lite stenbitsrom.

Själva laxen tillagade vi i mikron som vi gjorde massvis med gånger under köksrenoveringen men visst går det lika bra att tillaga den i vanlig ugn. Det väljer ni själva!

 

IMG_5027 - Kopia

Det var också här som vi stiftade bekantskap för första gången med kastanjechampinjoner. De används precis som vanliga champinjoner men har en fylligare och mer tydlig smak och är brunare till färgen. Jättegoda!

Vi passar samtidigt på att slå ett slag för den röda stenbitsrommen från Royal Greenland som inte innehåller några förbjudna AZO-färger, ej heller något äckligt förtjockningsmedel och där romkornen är så spänstiga och fräscha.

Recepttipset hittade vi i Göteborgs-Posten.

 

4 portioner.

 

4 portionsbitar av lax
salt
svartpeppar
citron; lite saft och lite rivet skal
lite vatten

200 g champinjoner
150 g kastanjechampinjoner
smör
2 msk dill (djupfryst)

 

Att servera till:
1 1/2 dl gräddfil
80 g röd stenbitsrom

 

Tina laxbitarna.

Putsa och skiva champinjonerna. Stek dem i rikligt med smör i stekpanna och tillsätt dillen när de är klara. Smaka av med salt och peppar.

Lägg laxbitarna i en matlåda avsedd för mikrovågsugn. (Här körde vi dem i två omgångar för alla fyra får inte plats i mikron samtidigt.) Salta och peppra och gnid in lite citronskal på bitarna. Häll lite vatten i botten  och tillaga på full effekt ca. 3 minuter. Häll över lite citronsaft när laxen tas ur ugnen.

Lägg laxbitarna på svampbädden i stekpannan och toppa med gräddfil och stenbitsrom. Servera med kokt potatis.

 

IMG_5033 - Kopia

 

Här börjar det närma sig läggdags men på vår spishäll puttrar en ungersk maträtt och den ska puttra minst två timmar. Vi tillagar morgonkvällens middag redan nu så att den får stå och gotta till sig under natten. Imorgon kväll ska två bekanta komma över på middag och de är båda från Ungern. Nu är det upp till bevis för oss om vi kan imponera på dem… Vad tror ni?

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 1. annepauline

  Jag skulle tro att det blir gulaschsoppa! Gulaschsoppa är minsann gott men det är ingen snabbmat precis.Eller ni kanske gör nånting helt annat?

  Svara

  1. livsnjutarna

   Vi tror minsann att du har rätt! 🙂 Håll utkik här så dyker gulaschen snart upp för vi fick betyget ”med beröm godkänt” 🙂

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.