Revbensspjäll med BBQ-sås
Revbensspjäll med BBQ-sås

BBQ-revbensspjäll och coleslaw med ”rökande” åtgång.

Revbensspjäll som kokats riktigt möra i rikligt med liquid smoke-vatten (flytande rökextrakt) och som sedan penslats med hemlagad BBQ-sås och stekts i ugn för att få färg. Serverat ihop med en fräsch coleslaw, country fries och mera av den gudomliga BBQ-såsen. Kan detta trigga igång era smaklökar en lördagskväll som denna?

Ja, hos oss är det inga problem! Och fina grannen Lena hade heller inget att invända mot denna pubbiga maträtt som stod på IMG_5074 - Kopiagårdagskvällens meny. Det här är en farligt god maträtt för man kan fortsätta äta och äta trots att magen redan står i fyrkant. Det går liksom alltid ner liiite till… Som tur kunde vi smaska i oss resterna till lunch. Vi hade visst kunnat äta BBQ-revbensspjäll till middag idag också men någon måtta får det allt vara!

Som vi skrev igår var revbenen med alla dess (för oss) obligatoriska tillbehör ett kärt återseende, första gången vi tillagade dem här på västkusten. Vid första tuggan förflyttades vi direkt till Umeå och en gång vår favoritrestaurang ”Garaget” som tyvärr tvingades stänga igen på grund av olaga illdåd. Restaurangen hade amerikansk BBQ som specialité som verkligen föll oss och flera av våra vänner i smaken. Den här BBQ-såsen är så nära i smak som den kan komma den som ”Garaget” brukade servera.

Receptet på revbensspjällen och BBQ-såsen får kocken Anders Levén ta åt sig äran för och det kan vi gott unna honom. Här hittade vi instruktionerna till vitkålssalladen som med fördel kan göras dagen innan.

 

I vinglaset: Texas Longhorn Charcoal Shiraz (nr. 2074), Sydafrika, 89 SEK. Passar helt fantastiskt bra till denna rökiga och kryddiga pubmat.

 

Alla recept nedan är beräknade för 4 portioner:

 

Ugnstemperatur: 200°

 

2 kg tjocka revbensspjäll (grovstyckade bitar som de är i förpackningen)

 

IMG_5070 - Kopia

 

Liquid smoke-vatten:

3 liter vatten
1/2 dl liquid smoke
10 st vitpepparkorn
1 msk paprikapulver

 

Koka revbensspjällen i liquid smoke-vattnet i ca. 1 timme tills köttet blir mört. Gör det redan kvällen innan så är det gjort! Låt kallna helt.

 

 

BBQ-såsen:

200 g tomatpuré
1/2 dl mörk sirapIMG_5077 - Kopia
25 g smör
2 msk dijonsenap
1/2 dl lättöl
3 msk äppelcidervinäger
1 tsk salt
1 tsk farinsocker
1/2 msk worcestersås
1/2 msk soja
1 pressad vitlöksklyfta
1 krm liquid smoke
1 st finhackad chipotlechili / 1 krm chipotlepulver (rökt chilipulver)

 

Blanda alla ingredienser till såsen i en kastrull och koka samman till en tjock sås.

IMG_5091 - Kopia

IMG_5088 - Kopia

IMG_5087 - Kopia

 

 

 

 

 

 

Skär revbensspjällen i mindre bitar och pensla runt om med bbq-såsen. Lägg dem på en aluminiumdraperad långpanna. Det som blir över av såsen serveras till maten.

IMG_5093 - Kopia

Stek revbensspjällen i ugn ca. 20 minuter tills de får fin färg.

 

 

IMG_5073 - Kopia

Coleslaw:

300 g finstrimlad vitkål
1 stor morot – grovriven
1 tsk salt

1 dl majonnäs
1 dl crème fraiche
1 msk vitvinsvinäger
1/2 msk ljust muscovadosocker
malen svartpeppar

 

Lägg vitkål och morot i en bunke, blanda väl med saltet och låt stå framme i ca. 15 minuter.

Vispa ihop majonnäs med de övriga ingredienserna i en skål.

Krama ur vätskan ur vitkåls- och morotsrivet och blanda med majonnässåsen.

 

IMG_5079 - Kopia

 

Servera BBQ-revbensspjällen med extra sås, vitkålssalladen och hemgjorda country fries som vi egentligen gjorde som klyftpotatis men skurna i tjocka stavar.

 

IMG_5095 - Kopia

 

Fredagskvällen var perfekt vad gäller mat och sällskap, tack än en gång Lena! Självklart serverade vi även efterrätt enligt menykortet ovan. Men det receptet får ni faktiskt vänta på till imorgon tänkte vi. Ikväll äter vi vegetariskt igen en gång och det ska också packas ner i lunchlådan till söndagens jobbpass som vi båda har. Men det blir nog bra för då är vi lediga tillsammans igen både måndag och tisdag.

lergryta

Men idag gjorde vi slag i saken och köpte oss den där Römertopf-lergrytan vi gått och tittat på ett tag. Specialpris på CityGross denna vecka och vi slog till. Som alltid hittade vi lite ett och annat som också fick följa med oss hem, men absolut inget onödigt!

 

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

  1. kicki

    Började undra över om det inte ska vara något salt i vattnet när man kokar revbensspjällen? Rätten verkar otroligt god och skulle också vara perfekt en sommarkväll vid grillen

    Svara

    1. livsnjutarna

      Nope, inget salt i kokvattnet. Du har så rätt att detta skulle vara något att äta under en grillkväll till sommaren. 🙂

      Svara

    1. livsnjutarna

      Slurp sa det och så var tallriken tom… nästan! Vi försökte verkligen dra ut på njutandet så länge det bara gick. 😉

      Svara

  2. Lena

    Låter otroligt gott, men jag hoppar nog just den där liquid smoken jag inte riktigt fixar.
    Men det låter som något familjen hör skulle då för en fredagskväll till middag. ”Ben man gnager på mamma vill vi har” ropar tvillingarna fyra år 🙂

    Ha det gott / Lena från make a head food

    Svara

    1. livsnjutarna

      Ben man gnager på, jamen det är ju precis vad det är. Men det låter inte sådär jättegott! 😉
      Liquid smoke får man vara väldigt försiktig med för rätt som det är doftar hela lägenheten som ett rökeri men vi gillar den.

      Svara

Lämna ett svar till Tina Avbryt svar

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.