IMG_5053-Kopia.jpg
IMG_5053-Kopia.jpg

Havrebröd i långpanna.

Man är aldrig så rik som när man känner doften av hembakat bröd! Ligger det inte en härlig sanning i de orden. Hemmet som sakta fylls med en doft av nygräddat och som letar sig ut i trapphuset så att även alla grannar vet om att där inne bakas det visst idag. Och så önskar de att de skulle våga ringa på och säga att det doftar underbart och kanske skulle de bjudas på ett smakprov…

Vi brukar många gånger springa över till granntanten mitt emot och bjuda henne på smakprover av det ena och det andra bara hon är hemma eller så skickar vi ett meddelande åt grannen några trappuppgångar längre bort och hör med henne om hon är sugen på något gott för tillfället. Sällan brukar de avböja och det känns så himla härligt inombords att få ge något man själv har bakat och det mottas alltid med glädje och förtjusning. Brukar ni springa över till grannen med kakor eller bröd som ni bakat?

De här havrerutorna som man gör i långpanna kanske det blir några över av till er granne. Eller så går de utmärkt att frysa in, valet är ert! Recpetet går att läsa på förpackningen till ICA:s fiberrika havregryn. Och bli inte förskräckt över att degen känns väldigt lös, den ska vara det! Därför är detta nog en deg som helst ska beredas i maskin.

Havrebrödet är saftigt, mjukt och mättande samt självklart jättegott. Den här gången blev rutorna inte lika fina på höjden efter att de gräddats  men det beror nog på att vi frångick receptet lite och ersatte nästan hälften (3 dl) av vetemjölet med mandelmjöl som vi behövde använda upp. Resultatet av den blandningen blev ett ännu saftigare bröd så det blev lyckat på sitt sätt. Vilket vår fina vän Marie med dottern Alice kunde konstatera igår när de var förbi och fikade.

 

Ugnstemperatur: 225°

 

Till 1 långpanna (ca. 30 x 40 cm) är det dessa mängder som gäller:

IMG_5041 - Kopia

 

5 dl fiberrika havregryn
6 dl mjölk
1/2 dl olja (vi använde rapsolja)
1 pkt (50 g) jäst
2 msk brun farin
2 tsk salt
7 dl vetemjöl (eller gör en egen blandning men tänk på att minst hälften ska vara vetemjöl)

 

Pensling:
mjölk

 

Garnering:
havregryn

 

Lägg havregrynen i en degbunke. Värm mjölken och oljan till ca. 40°C. Häll blandningen över grynen och rör om. Låt stå och svälla i ca. 15 minuter.

IMG_5043 - KopiaSmula ner jästen, tillsätt brun farin och salt. Rör tills jästen löst sig och tillsätt sedan mjölet. Arbeta den ganska lösa degen i maskin 3-5 minuter eller för hand ca. 10 minuter. Strö över lite mjöl och låt jäsa övertäckt ca. 30 minuter.

 

Arbeta ihop degen i bunken. Häll upp den i en smord långpanna och klappa ut degen med mjölad hand. Skåra sedan med mjölad kniv till jämnstora bitar. Nagga rutorna med gaffel och låt jäsa övertäckt ca. 30 minuter.

IMG_5045 - Kopia

 

 

Pensla med mjölk och strö över havregryn. Grädda i ugnens mitt ca. 15 minuter tills brödet fått en fin gyllenbrun färg.

IMG_5050 - Kopia

 

 

 

Låt svalna på galler under bakduk i långpannan och bryt brödet i rutor när det kallnat helt.

 

 

IMG_5059 - Kopia

 

 

IMG_5053 - Kopia

 

Idag är det fredag våra vänner och visst är det härligt! Ikväll bjuder vi grannen Lena på middag, lite fredagsmys tillsammans. Vi var så förutseende att vi förberedde en hel del redan igår kväll så det mesta är fixat. Därför har frugan kunnat gå loss och baka lite frukostfrallor till helgen istället. Så kvällens meny vågar vi inte avslöja här och nu ifall Lena läser detta, man vet aldrig med henne! Men vi lovar att det blir något gott och för oss är det ett kärt återseende med denna maträtt, första gången vi gör den sedan vi flyttade från Västerbotten. Snålvattnet rinner redan…

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.