Dadelbollar
Dadelbollar

Hälsosamt godis: Dadelbollar.

Nej och återigen nej, vi eftersträvar inte att uppfylla något nyårslöfte om ett hälsosammare liv i och med att vi tipsar er om dessa dadelbollar som är fulla av nyttigheter och gotttigheter. Livet lever vi bara en gång och då ska man unna sig att njuta av det man vill, men med måtta så klart!

Visst är det lustigt hur man sitter och söker på internet på dadlar (eftersom vi har så mycket av den varan i skafferiet sedan jullådorna från jobbet) och vips sitter man med ett obeprövat recept framför näsan som man bara måste testa. Och några timmar senare sätter man tänderna i något nytt och fräscht.

Alla dessa fantastiska matbloggar är en inspirationskälla som aldrig sinar och som är helt gratis att läsa. En skara som vi också visst tillhör med stolthet! Men visst kan det följa med oss hem en papperstidning med trevliga recept bara för det mysiga bläddrandets skull. Och nu börjar det närma sig dagen när vi ska publiceras i en tidning med en egen Matvrå!!! Japp, nu är det sagt, vi kunde helt enkelt inte knipa ihop längre för om någon minns nämnde vi redan i höstas om att vi fått oss ett matigt uppdrag. Det är finlandssvenskarnas veckotidning Kuriren som vi ska stoltsera i med utgivningsdatum 23 januari. Det börjar bli oliiidligt spännande! Och ni (ganska många av er som följer oss) som inte ens visste att tidningen existerade eller har tillgång till den lovar vi att visa er vårt offentliga framträdande här på bloggen.

Men åter till dadelbollarna som andas lite jul och som vi hittade receptet på hos Malin. Vi provsmakade dem igår kväll efter att de fått stå någon timme i kylen och de blev som efterätt efter efterrätten, för ni kommer väl ihåg att vi varit lediga idag. Och när vi idag under eftermiddagen förbränt några kalorier i vår bostadsrättsförenings gym passade vi på att sluka några till av dessa bollar som första hjälpen åt trötta muskler i behov av lite snabba men hälsosamma kolhydrater. De smakade ännu godare idag när de fått stå en längre stund!

 

IMG_4901 - Kopia

 

Vi gjorde bara halva satsen eftersom vi inte visste om dadelbollarna skulle falla oss i smaken men nästa gång (väldigt snart misstänker vi!)  blir det nog att rulla till hela satsen. Och det finns alla möjligheter till variation; använd olika nötter eller mandlar, kanske byta ut dadlarna mot fikon, aprikoser eller russin? Ersätta kakaon med kanel och apelsinjuicen med glögg eller annan juice. Våga prova!

 

Uppdatering 23/1 2013: Vi ändrar 3 msk kakao till 4 msk, det gör att dadelbollarna får en mer balanserad choklad- och dadelsmak, det passade helt enkelt bättre för oss. Och vi tyckte att de blev så mycket bättre!

 

Av denna mängd blir det 20 st.

 

2 dl (120 g) naturella cashewnötterIMG_4867 - Kopia
2 dl (75 g) valnötter
200 g kärnfria dadlar
4 msk kakao
2-3 msk färskpressad apelsinjuice

 

Att rulla i:
1 dl kokosflingor

 

Mixa alla ingredienser i en matberedare, tillsätt bara så mycket apelsinjuice att smeten går ihop och du kan rulla bollar av den. Forma till bollar och rulla i kokosflingorna. Ställ kallt en stund innan servering.

 

IMG_4899 - Kopia

 

Och idag hade vi lunchservering hemma. Vår fina vän Madde kom och lunchade med oss. Vi bjöd henne på vår klassiska pastasås med bacon och champinjoner som serverades med tagliatelle och en portionssallad. Det blev till och med efterrätt! En väldans snabb chokladkräm med blåbär och nöttopping. En efterrätt som kom till på fem röda. Ni får hålla utkik efter receptet, det kommer en annan dag.

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 1. Amy's piece of cake

  Gott med sådana bollar, jag gjorde något liknande för ett tag sedan. Jag älskar dadlar helt enkelt!

  Stort grattis till det fina uppdraget! Då väntar jag med spänning på rapport från er framöver om det ni skriver 🙂

  Svara

  1. livsnjutarna

   Bara man är inställd på att det inte är vanliga chokladbollar, annars riskerar man få en smärre smakchock… 😉

   Tackar för de grattisarna, vi börjar bli riktigt nervösa för hur vi kommer att se ut i tryck.

   Svara

 2. Faster

  Hej och lycka till! Mamma Elsvig viskade om detta då jag var där på farmors vila förra veckan. Nu måste jag nog ta reda på var man kan köpa lösnummer av KURIREN. Jag får skryta med att jag känner dedär två, som är med i tidningen. Visst var ert bröllopsfoto infört i Kuriren – då – för länge sedan? Och så gör ni tidningen känd i Sverige! Väntar med spänning gör en stolt faster.

  Svara

  1. livsnjutarna

   Tackar och bockar för de lyckönskningarna. Det är visst flera som väntar med spänning på tidningen, själva är vi lite nervösa för hur vi blir mottagna av läsarskaran. Självklart hoppas vi också på extra stor rusning till vår blogg. 😉 Javisst, var vårt bröllopsfoto med i Kuriren för sisådär 6 år sedan. Och förhoppningsvis blir det fler gånger!

   Svara

 3. Malin´s Diner

  Hej,

  Vad kul att ni kikat in hos mig, för det fick ju mig att hitta till er. Massa gott har jag hittat dessutom. Jag blev även påmind om att jag har dadelbollar i frysen, får bli en till kvällstet. Jag har ju faktiskt precis tränat Yoga/Pilates.

  Kram Malin

  Svara

 4. Sandras Matkrypin

  Åh, grattis! Vad roligt 🙂
  Dadelbollarna ser spännande ut, jag måste erkänna att jag inte ens minns hur dadlar smakar så jag får väl testa göra något sånt här 🙂 Sparar receptet!

  Svara

  1. livsnjutarna

   Ja vi tycker det är så roligt att vi står och hoppar jämnfota emellanåt när tanken slår oss att nu är det näääära 🙂
   Helt klart värt att testa dessa nyttiga godisbollar.

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.