Pepparkaks- och glöggtiramisu
Pepparkaks- och glöggtiramisu

Pepparkaks- och glöggtiramisu.

Denna söndagskväll ska ni få nöjet att dregla över vår nyårsaftonsdessert som gick i julens smaker. En tiramisu med pepparkakor och en tydlig smak av glögg men upplyft av fräsch citron. Har man som vi lite av det ena och det andra över sen jul är detta en perfekt efterrätt som dessutom är så enkel att göra. Gör den flera timmar i förväg om du vill för den blir bara godare av att få stå och dra lite extra i kylen.

Man skulle tro att denna efterrätt är väldigt mäktig men den var förvånansvärt lättsam att äta. Våra gäster tyckte den påminde lite grann om cheesecake medan vi själva påmindes om hur vansinnigt gott det kan vara med tiramisu. Så eftersom ”julen varar än till påska” tycker vi absolut att ni ska testa denna jultiramisu som vi hittade receptet på hos Sandra i hennes matkrypin.

Istället för 500 g mascarpone valde vi att ta hälften av den mängden och ersätta den med kesella/kvarg (10%) vilket vi också tror att  bidrog till att jultiramisun inte satte sig som en klump i magen.

 

Till 6 portioner behövs:

 

4 rumsvarma äggulorIMG_4770 - Kopia
4 msk socker
1 rumsvarm äggvita
500 g mascarpone (250 g mascarpone + 250 g kesella, 10%)
rivet skal från 1 citron
ca. 36 pepparkakor
ca. 1 dl glögg (vi använde här Blossas starkvinsglögg, 15%)

 

Till garnering:
malen kanel

 

Vispa äggulor och sockret poröst.

Vispa äggvitan till hårt skum.

(Blanda mascarpone och kesella väl). Rör ner mascarponen i äggulevispet. Vänd sedan ner äggviteskummet och till sist i med citronskalsrivet.

 

Lägg upp i serveringsglas enligt följande:

Börja med ett lager av två pepparkakor.
IMG_4801 - KopiaFukta med glögg.
Bred på 1/3 av mascarponesmeten fördelat i alla glas.
Pepparkakslager.
Fukta med glögg.
Bred på ytterligare 1/3 av mascarponesmeten.
Pepparkakslager.
Fukta med glögg.
Bred på det sista av mascarponesmeten.

Låt stå i minst två timmar i kylskåp så att smakerna går ihop.

Pudra över kanel innan servering.

 

IMG_4807 - Kopia

 

Nu har vi en jobbdag bakom oss både herre och fru i detta hushåll. Men den gav visst energi för här har det fejats ikväll må ni tro. Nytt år – nya recept måste vi tro på, bara den sjätte idag och vi har redan hunnit prova på flera nya recept. Mycket spännande att berätta för er har vi men det får minsann bli en annan dag.

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

    1. livsnjutarna

      Ja, detta var väl ändå ett sätt att vara matsmart.
      Låter bra att ni hänger med på vår fortsatta matresa, det gillas! 🙂

      Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.