IMG_4567-Kopia.jpg
IMG_4567-Kopia.jpg

Päronkonjakstryffel är inte fel.

Har vi nu en gång dragit igång det stora sötsaksracet här på vår blogg får vi väl vackert avsluta det också. Med det säger vi inte att det inte blir fler söta saker här den närmaste tiden men nu presenterar vi det sista bidraget till den juliga fikabuffén.

Röster från Norrland nådde oss om en supergod tryffel som vi absolut måste prova. När vi efterfrågade receptet fick vi veta att det kom från våra bloggvänner i Mårtenssons kök, vilket sammanträffande! Och i vårt bak-barskåp finns (nästan) alltid Xanté, så det var bara att sätta igång!

Tryffeln är väldigt chokladstark men efterlämnar en mjuk smak av päronkonjak. Detta är definitivt kvalitativa kalorier våra vänner! Enkelt att göra också, perfekt som gå-bort-present istället för en julblomma. Eller så äter ni upp allt själva, valet är ert!

 

15-20 st.

 

1/2 dl vispgrädde
35 g smör
100 g mörk choklad, minst 70%
2 msk Xanté päronkonjak

 

Garnering:
kakao

 

Hacka chokladen ganska fint så smälter den fortare.

Låt grädden och smöret koka upp i en kastrull tills smöret smält. Flytta kastrullen åt sidan och rör ner chokladhacket. Fortsätt att röra tills all choklad smält. Tillsätt konjaken och rör om. Låt chokladsmeten svalna och stelna i kylskåp, minst 1 timme men det går lika bra att ha den över natten (för det hade vi).

Forma tryffeln till små bollar (engångshandskar rekommenderas) och rulla i kakao. Lägg gärna ner tryfflarna i små pappersformar. Förvara i kylskåp men ta gärna fram en stund innan de ska ätas så framträder smakerna mycket mer.

 

IMG_4567 - Kopia

 

Nu blir det till att sätta fart med kvällens middag som också går i julens tecken. En ny maträtt ska provas här, en kycklinggryta med julmust i. Rapport om slutresultatet utlovas!

Under kvällen kommer det också att bakas jullimpor i vårt kök, som alltid efter Netas mors recept. Det är lika spännande varje gång ugnen ska användas till något nytt bakverk för man vet aldrig utgången av det hela. Håll tummarna att limpbaket lyckas och att ugnen är snäll med oss även ikväll…

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

  1. livsnjutarna

   Och tryfflar är ju inte alls svåra att göra heller så de är perfekt julgodis! Och de kan varieras i det oändliga.

   Svara

 1. Mårtenssons kök

  Ja, det var helt otroligt att det blev så, tänk vilket härligt sammanträffande. Ödet..:) Kul att ni gillade dom, då kan vi pusta ut…

  Hoppas brödet blev riktigt bra,
  kramar från bloggvännerna

  (PS.Tack Amy för din fina komplimang:) )

  Svara

  1. livsnjutarna

   Vi tror helt och fullt på ödet! Jepp, pusta ut ni för tryfflarna var suveräna. Och vi håller helt med i Amys lovord! Har planer på fler tryfflar här ännu…

   Jullimporna blev bra till slut. Det gäller bara nu att komma ihåg att vår ugn är så mycket mer exakt vad gäller temperaturen så vi får helt enkelt skruva upp den några grader så börjar vi närma oss det vi är vana vid…

   Kram på er oxå!

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.