IMG_4559-Kopia.jpg
IMG_4559-Kopia.jpg

Glöggkaka – en riktigt julig sockerkaka.

”När tredje ljuset brinner,
vi juleklappar syr
och vi bakar kakor
och har ett fasligt styr.”

Nu har vi kommit så långt in i december att vi får tända det tredje ljuset. Här går det minsann undan! Om en vecka är det dan före dopparedan. Idag är det tyvärr plusgrader ute, liksom igår och snötäcket börjar bli väldigt tunt. Gröna gräsmattor sticker fram sin näsa väldigt tydligt så för att hålla kvar den härliga julkänslan tänkte vi idag servera er receptet på en kaka från gårdagens julfikabuffé.

 

Vi presenterar glöggkakan, en ”helt vanlig” sockerkaka med juliga ingredienser såsom glögg, mandlar och russin. Farinsockret bidrar även med en lite knäckig smak. Allt detta goda toppat med en glasyr som smakar glögg och hackade valnötter. Kan det bli mer julkänsla i en och samma kaka? Resterna tog herr’n med och bjöd sina kolleger på idag och inom kort fanns det bara smulor kvar. Så betyget för denna kaka är väldigt högt av alla som provsmakat och det inkluderar även oss själva så klart!

 

Ugnstemperatur: 175°

 

2 rumsvarma ägg
1 dl strösocker
1 dl farinsocker
100 g smält smör
1 dl grädde
1 dl glögg (Blossa lättglögg)
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 dl russin och skållad, grovhackad sötmandel

 

Glasyr:
2 dl florsocker
2 msk glögg

 

Garnering:
1/2 dl grovhackade valnötter

 

Vispa ägg, socker och farinsocker poröst. Tillsätt de övriga ingredienserna och rör (vispa inte!) smeten slät.

Häll smeten i en smord och bröad kakform som rymmer ca. 1 1/2 liter.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen 45-60 minuter. Gör stickprovet för att se om kakan är klar.

Låt kakan svalna i sin form ca. 10 minuter innan du stjälper upp den på ett fat. Kakan ska vara helt kall innan du häller på glasyren som du rör ihop till en slät smet. Glasyren får gärna vara tjock annars rinner det mesta av kakan som i vårt fall. Tänk på att sikta florsockret så blir glasyren klumpfri. Häll på glasyren och toppa med hackade valnötter.

 

 

(Recept ur ”Hembakat” nr. 7/2012)

 

Smarrig fikastund!
~Neta & Peppe~

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.