IMG_4531-Kopia.jpg
IMG_4531-Kopia.jpg

Lusselelles lusserutor.

Det blidde inga traditionella lussekatter hemma på våran gata i stan detta år. Lussekatter i all ära men här kände vi oss tillräckligt modiga och utan att vara alltför radikala. Vi blev så sugna på att istället testa dessa lusserutor med mandelmassetopping som fanns i julnumret av ”Hembakat” (7/2012).

Smör, mandelmassa och saffran gifter sig så bra ihop. En mjuk och lättarbetad deg tack vare kesellan/kvargen. Och smaken är densamma som hos lussekatten men gick så mycket fortare att baka ut. Mer saffran till folket!

I vår vanliga lussedeg brukar vi använda kvarg med hög fetthalt men i denna deg valde vi att använda laktosfri kvarg med 0,3% fetthalt. Vi väljer nog att nästa gång använda kvarg med 10% fett för det kändes som att lusserutorna blev lite torrare än vi ville.

 

Ugnstemperatur: 225°

 

Ca. 24 rutor

 

25 g jäst
50 g smör
2 1/2 dl mjölk
1 1/2 dl kesella/kvarg
1 paket (1/2 g) saffran
2 krm salt
1 tsk stött kardemumma
1 dl strösocker
ca. 8 dl vetemjöl

 

Topping:

75 g rumsvarmt smör
150 g riven mandelmassa
1 liten påse (50 g) mandelspån

 

Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken. Ljumma till fingervarmt, 37° och häll över jästen och rör om tills den löst upp sig.

Tillsätt de övriga ingredienserna, mjölet lite åt gången. Arbeta till en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk ca. 30 minuter.

Rör ihop smöret med mandelmassan till toppingen.

Ta upp saffransdegen på en bakpappersklädd plåt och platta ut den till en rektangel, ca. 25 x 35 cm.

 

 

 

 

 

Bred toppingen över degen och toppa med mandelspån. Låt jäsa ytterligare 30 minuter under bakduk.

Grädda i mitten av ugnen ca. 15 minuter.

Låt svalna och skär sedan i rutor.

 

 

”Lusse Lelle, Lusse Lelle. Elva nätter före jul.
Lusse Lelle, Lusse Lelle. Elva nätter före jul.
Nu äro vi hitkomna så näst före jul.
Nu äro vi hitkomna så näst före jul.

Goder morgon härinne både kvinna och man.
Goder morgon härinne både kvinna och man.
Husbonde uti huset med maka i famn.
Husbonde uti huset med maka i famn.”

 

Ikväll tog frun i huset det väldans lugnt framför tv:n och myste ikapp med julsångerna Lucia och hennes tärnor och stjärngossar sjöng. Gubben var och besökte Bolaget och införskaffade lite som kan behövas inför julen innan allt riskerar ta slut.

 

Smarrig fikastund denna Luciakväll!
~Neta & Peppe~

 

  1. Tina

    Vilken annorlunda variant på lussebullar. Men det verkar hur gott som helst.
    Jag tycker egentligen att vanliga lussebullar är lite tråkiga men när man ”hottar” till det med fyllning eller annat gojs blir det godare!!
    Och saffran älskar jag i bakverk!!

    Svara

    1. livsnjutarna

      Ja, vi är glada för att vi ”vågade” överge de vanliga lussebullarna detta år för att prova något nytt. Rekommenderas!
      Saffran har Agneta inte alltid gillat men det börjar komma mer och mer nu. Och det blir så härligt gult av det också! 🙂

      Svara

Lämna ett svar till Tina Avbryt svar

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.