Jultapas
Jultapas

Jultapas del 1.

”När andra ljuset brinner är snart lucia här,
Hon bjuder oss på kaffe
och bud om julen bär.”

 

Andra advent idag våra kära bloggläsare. Damen i hushållet svischade runt på jobbtrucken redan 05.00 imorse. Pigg (?) och alert efter gårkvällens julbord tillsammans med sina jobbarkompisar. Ja, särskilt välplanerat var det väl inte att jobba dagen efter men någon måste ju göra det dessa bråda dagar vi har nu på ICA-lagret inför julen. Man kan väl lugnt påstå att vi ser julhandelns baksida… Men julbordet var utsökt gott, mycket sill och annan fisk att smaka på vilket gillas starkt. Och sällskapet var heller inte att klaga på!

Och gårdagen gick också i bakandets tecken, en väldigt smarrig saffranskaka med kaneltopping provbakades och förtärdes till efterrätt bland Agnetas kompanjoner på jobbet idag. Uppskattat med adventsfika! Återkommer med recept på denna läckerbit. Och helgen kommer att fortsätta med bakning, ikväll ska det stora pepparkaksbaket ske. Pepparkaksdegen har vilat i kylskåpet sedan i torsdags…

Men nu tänkte vi dela med oss av vårt fredagsmys där vi fixade i ordning lite jultapas. Extra lyxigt kändes det när vi kunde avnjuta alla dessa godsaker vid vår nya mysiga matplats i vardagsrummet. Vad sägs om dessa läckerheter;

 

 

Under decembermånad brukar vi försöka göra lite julig mat som vi inte vill ha på själva julbordet men som vi gillar väldigt mycket och glöggmarinerade kycklingvingar hör till den kategorin. Utmärkt småplock att kombinera med vad man själv kommer på, i vårt fall blev det en potatisgratäng med ädelost i portionsformar. Sött och salt, en utmärkt kombination!

Kycklingvingarna har en härligt mustig underton av glögg med en tydlig smak av ingefäran och bäst smakar de efter att ha marinerats över natten. Farligt goda men av det hälsosammare slaget som tur är! De här vingarna bara flyger in i munnen på en, beroendeframkallande minst sagt.

Det är lite svårt att säga hur många personer dessa kycklingvingar räcker till för i vårt fall räckte 1 kg så att det blev några över till lunch nästa dag men det beror på hur mycket annat man serverar till. Som huvudrätt räcker det till 2 portioner. 

 

Ugnstemperatur: 200°

1 kg kycklingvingar

 

Marinad:

2 dl lättglögg
1 msk riven färsk ingefära
1 pressad vitlöksklyfta
2 tsk salt
2 krm malen vitpeppar
2 msk soja
1 msk brun farin

 

Blanda samman alla ingredienserna till marinaden och häll den över kycklingvingarna i en bunke. Låt marinera minst 4 timmar i kylskåp men allra helst över natten. Vänd på kycklingvingarna ett par gånger under marineringen.

Lägg ut kycklingvingarna i en bakpappersklädd långpanna och stek i ugn ca. 20 minuter. Kontrollera att köttsaften är genomskinlig så är kycklingen helt säkert genomstekt.

 


Vad gäller den krämiga ädla potatisgratängen har vi inga exakta mängder men vi kan tipsa om hur man på ett snabbt sätt fixar sig en.
Strimla potatis (använd den grövre sidan på matberedarens rivskiva) och koka potatisen 3 minuter i saltat vatten. Häll av vattnet och låt ånga av. Smörj ugnssäkra portionsformar och täck botten med lite potatisriv, salta och peppra lätt. Smula rejält med ädelost ovanpå och sen ett varv med potatis till, salta och peppra lätt. Häll på vispgrädde så att potatisen täcks. Ställ portionsformarna på en bakpappersklädd plåt för det finns risk att grädden kokar över och så in i 225° varm ugn och gratinera i ca. 20 minuter tills potatisen är helt mjuk. De sista minutrarna drog vi på med grilleffekt för att få en fin gyllenbrun yta.

 

Fortsättning följer

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.