Chokladsnittar
Chokladsnittar

Mammas chokladsnittar – barnbarnens favorit.

Det var inte bara de två bakande fastrarna som var i farten inför lille Sams dop utan även hans farmor, Netas lilla mamma. Så idag bjuder vi på mammas goda chokladsnittar dekorerade med lite höstligt färgat pärlsocker. Lättbakade småkakor som passar till både vardag och fest!

På dopkalaset var det verkligen stor åtgång på dessa chokladiga snittar av de yngre gästerna och när Sverige-moster tyckte att det började räcka med småkakor för 7-årige systersonen Oliver och att han säkert ätit minst 20 stycken svarade han med munnen full av kakor:

– Nä, jag har bara ätit 19…

 

Räkna med att det blir ca. 55 kakor av detta recept. Ugnstemperatur: 200°

 

200 g smör
2 1/2 dl socker
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker eller 1 tsk vaniljpulver
1 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

 

Garnering:
pärlsocker

 

Rör smör och socker poröst med elvisp.
Sikta ner kakao, blanda även i vaniljsocker och ägg.
Blanda bakpulvret med mjölet och vänd ner i smeten. Arbeta samman till en deg. Dela degen i 4 delar.

Rulla ut till lika långa längder som plåten. Platta till dem med handen. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

Grädda kakorna i ugnens mitt 10-15 minuter. Skär dem i sneda, 2 cm bitar medan de är varma. Låt kallna helt innan de förpackas. Chokladsnittarna går hur bra som helst att frysa in.

 

 

I skrivandets stund har damen (på ’byggarbetsplatsen’) en ledig dag och har sällskap av både snickare och målare. Ena stunden får jag sitta och hålla för öronen när snickaren har hittat en borrmaskin… igen… och andra stunden får jag lyssna till en trevlig och glad konversation yrkesarbetarna emellan. Jag,eller vi båda, måste verkligen ge en stor eloge till alla som är involverade i vår köksrenovering, otroligt hyggliga och duktiga typer som sätter stort värde i att göra ett bra jobb och som är lättsamma att ha att göra med.

 

Vad mer har hänt på köksfronten?

Jo, det har gjorts nya eldragningar och efter att det bilats upp betongväggar fulla av riktig sten har ett fint betongdamm lagt sig över hela köket och spritt sig till övriga lägenheten. När det skedde rymde vi fältet för det gick inte att vara hemma. Men det har resulterat i att vår induktionshäll är på plats och kan användas men det har vi ännu inte gjort.

Högskåpet med ugn och mikro är på plats dock är ej dessa vitvaror inkopplade än. Skåp ovanför kyl och frys är uppsatta samt lilla arbetsytan bredvid börjar ta sig den också. Ser ni att det tillkommer ännu fler förvaringslådor där?!? Det kommer nog att bli vårt skafferi där vi hoppas det mesta ska få plats.

 

 

 

 

 

 

 

 

De sista högskåpen är uppmonterade nu. Det öppna till vänster om vitrinskåpsdelen är bara till för alla våra receptböcker! 🙂

Och snickaren lovar med ett stort leende på läpparna när jag berättar för honom i detta nu om vår blogg att köket kommer att bli klart innan jul! 😉

 

Smarrig fikastund till alla er med ett fungerande kök!
~Neta & Peppe~

 

 

  1. livsnjutarna

   Ett stort glas mjölk kan höja mycket till skyarna. Och då blir det ju hälsosamt oxå 😉
   Ja, lyxigt får man göra det när man bestämmer själv! 😉

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.