Fiskfärsbiffar med grönpepparsås
Fiskfärsbiffar med grönpepparsås

Fiskfärsbiffar med grönpepparsås kan vi drömma om när vi har helgvila med köksrenoveringen.

Vi fick upp ögonen för goda biffar av fiskfärs tack vare vår lokala fiskhandlare och därmed kunde vi glömma skolmatsalens oaptitliga och torra fiskfärsbiffar som växte i munnen på en. Men det fick oss också att tänka att fiskfärsbiffar borde man faktiskt kunna tillaga själv. Och visst gick det minsann!

Och det är så mycket enklare än man tror att göra egen fiskfärs och då vet man precis vad som finns i den. Förutsatt att man har en matberedare i sin ägo. Ingredienserna har man oftast hemma dessutom.

Dessa fiskiga biffar blev så otroligt saftiga och goda att vi självklart vill dela med oss av receptet till er.

 

Maten är beräknad för 4 portioner.

 

Fiskfärsbiffar:

2 paket (á 400 g) djupfryst sej
4 ägg
2 dl grädde (kan ersättas med fiskbuljong)
1 dl ströbröd
1 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
1 dl finklippt färsk dill

 

 

 

Tina fisken och mal den till en fin massa i matberedare. Rör ner de övriga ingredienserna i fiskfärsen. Forma färsen för hand till ca. 20 platta biffar och stek dem i smör i en stekpanna på medelvärme ca. 3 minuter/sida.

Tryck inte på biffarna under stektiden för då riskerar de bli torra.  Håll biffarna varma medan du gör grönpepparsåsen.

 

Grönpepparsås:

4 msk smör
2 msk vetemjöl
3 dl fiskbuljong
lite salt och socker
10 krossade grönpepparkorn
1/2 dl grädde

 

Smält smöret i en kastrull och rör ner mjölet utan att bryna. Låt blandningen koka upp under omrörning. Häll i all fiskbuljong på en gång och rör om ordentligt tills såsen blir slät och börjar koka. Låt koka på svag värme ca. 5 minuter och smaksätt sedan. Tillsätt grädden och låt allt bli varmt igen.

Servera fiskfärsbiffarna med krämigt potatismos och grönpepparsåsen.

 

Två veckors-gränsen utan fungerande kök har passerats utan smärre förödelser. Vad gör det att regnet inte verkar ha något slut här på västkusten för det känns alltid som att solen lyser när vi kikar in i vårt blivande drömkök.

Frugan i hushållet verkar inte behöva någon större sysselsättning för tillfället, hon nöjer sig med att stå och titta in i köket och bara ta in allt det fina med ögonen eller stå och dra ut en låda åt taget och höra hur lätt och tyst den stängs. Båda går vi omkring med ett saligt leende på läpparna.

Ett verkligt I-landsproblem har vi nu med att försöka fundera ut hur vi ska organisera alla våra kökssaker. Var det är mest praktiskt att ha allt… men som tur är går de ju att flytta på om det inte blir rätt med första gången. Vi har snickarens tillåtelse att flytta in saker i lådor och skåp men vi avvaktar med det mesta. Dels för att allt porslin är packat i tidningspapper och behöver diskas men diskmaskinen är ännu inte inkopplad och dels för att den motsatta sidan av köket inte är klar och där vet vi vad vi vill förvara.

Vi bjuder på några bilder från hur köket ser ut i dagsläget! Håll till godo! 🙂

 

 

Och som om vi inte har tillräckligt med lådor så döljer sig några till här bakom vår matplats!

 

Och så här ser köket ut på motsatt sida.

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

  1. Mårtenssons kök

    Fiskfärs har vi faktiskt aldrig sett att man kan köpa, i vår fiskbil har de det inte. Vi har alltid gjort vår egen, gärna på lax som vi smaksatt med olika kryddningar. Gott som variation.

    Förstår verkligen att ni går omkring och ler saligt i köket, vilka trevliga framsteg det gjorts. Härligt.

    Svara

    1. livsnjutarna

      Vi brukar göra egna laxburgare av finhackad lax, mums!
      Mycket trevliga framsteg görs, dock inte riktigt i den takt vi vill … 😉

      Svara

  2. Amy's piece of cake

    Så härligt att köket börjat arta sig… förstår inte hur ni har klarat er så länge utan ett fungerande kök!

    Grönpepparsås från grunden har jag inte gjort någon gång…. tackar för receptet!

    Svara

    1. livsnjutarna

      Det är knappt så vi förstår heller alltid 😉 men när det måste gå så går det och så vet vi ju vad vi har att se fram emot.
      Hoppas grönpepparsåsen smakar den dag du gör den. 🙂

      Svara

  3. Tove

    Oj så fint kök ni får! Värt att väntas på (men visst är det svårt att klara sig utan). 🙂 Fiskfärsbiffar brukar jag också göra nu och då, sjunker bättre i barnen än fisk i sin vanliga form, fast jag tycker nästan tvärtom. 😉

    Svara

    1. livsnjutarna

      Ja visst blir det fint om vi själva får säga det och det får vi! 🙂
      Fiskfärsbiffar kan vara ett trevligt alternativ till fisk nångång men visst är fisk i vanlig form supergott.

      Svara

  4. annepauline

    Ni kommer att få ett riktigt drömkök!
    De här biffarna brukar jag också göra, fick receptet av en arbetskamrat en gång. De är supergoda. Nu fick jag dessutom recept på en sås till biffarna som ”låter” super-god. Tack för den!

    Svara

    1. livsnjutarna

      Tack Annepauline! Det är helt fantastiskt att se våra egna köksidéer ta form mitt framför våra ögon och det blir så bra. 🙂
      Hoppas såsen ska smaka till de fiskiga biffarna.

      Svara

  5. Lena

    Vad fint ert kök kommer bli!

    Fiskbiffar är supergott och enkelt att göra. har man i grovt hackade räkor eller kräftstjärtar blir det rena festmåltiden!

    Lena från Make Ahead Food

    Svara

    1. livsnjutarna

      Åh, tackar för tipset! Det lät verkligen smarrigt, ska absolut testas! 🙂

      Ja, visst blir det fint men nu börjar tålamodet tryta… vill ha det färdigt NU!

      Svara

Lämna ett svar till livsnjutarna Avbryt svar

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.