Höstlig kantarellsås
Höstlig kantarellsås

Höstlig kantarellsås to die for!

Igår kväll blev det supergod middag för vår del, som alltid i och för sig! 😉 Det blev favorit i repris – biffar av vildsvinsfärs med klyftpotatis och denna gång, den allra godaste kantarellsåsen. Höst är det ute och plötsligt var det höst även inne. Kantarell påminner i smaken om skog och höst, vansinnigt gott om ni frågar oss.

När du gör denna kantarellsås till vildsvinsbiffarna behövs ingen grädde att hälla på biffarna som framgår av receptet i länken ovan. Låt istället biffarna puttra i lite vatten för att bli helt genomstekta.

I vårt kök gillas krämiga och inte så rinniga såser men det reglerar man själv lätt med mjölmängden.

 

Till 4 såsportioner:

 

150 g färska kantareller
1 1/2 msk smör
1 liten gul lök
1 1/2 msk idealmjöl
2 dl vatten
2 dl vispgrädde
1 msk vilt- och kantarellfond
1 msk marsalavin, sherry eller portvin
2 tsk soja
salt, svartpeppar

 

Putsa kantarellerna och finhacka dem.  Finhacka den gula löken.

Fräs svamphacket i smör och tillsätt löken och låt fräsa tills löken blir ”genomskinlig”. Pudra över idealmjöl och rör om så att mjölet blandas i. Häll på vatten och rör samtidigt om så att inga klumpar bildas. Tillsätt fond, soja och grädde. Sänk värmen och låt såsen sjuda i några minuter och så att såsen får en tjockare konsistens. Smaka av med marsalavin, salt och peppar.

 

 

 

Vintips till maten:

 • Cameleon, Malbec från Argentina ( Systembolaget nr. 6581)
 • Viña Maipo Carmenère från Chile (Systembolaget nr. 6685), ett av våra absoluta favoritviner bland de röda med en syltig och björnbärsaktig ton som är väldigt prisvärd (56 kronor för en 750 ml flaska), kan lätt konkurrera med dyrare rödviner

 

 

Nu kan vårt nya kök få komma, frysen är laddad med fjorton matlådor där det gömmer sig både chili con carne och den enkla genvägslasagnen. Fyllda flyttkartonger, nytt kakel, mikrovågsugn, ugn, fläktkåpa, det nya golvet och tapeter samsas på vårt köksgolv. Här är det numera trångt om saligheten!

Vi tog oss en tur till havet i eftermiddag sedan frugan kommit hem från jobbet. Picknickkorgen följde med oss och den erbjöd ciabattas fyllda med ruccola, brieost och lokalproducerad gallerrökt skinka samt tomat. I en annan del av korgen gömde sig också varsin kanelbulle, dock inte hembakad men den slank ner ändå. Blåsigt och lite kyligt med de saltdoftande vågorna som slog mot stenarna satt det gott med en termos fylld med hett té. Bohuslän och den svenska västkusten är det något alldeles extra med oavsett årstid!

 

En något suddig havsbulle…

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 1. Lena

  Allt blir gott med kantarellsås! Jag får lite noja och har svårt att lämna skogen och vill bara hamstra på mig mer och mer inför vintern!
  Ser jättegott ut!
  // lena från Make Ahead food

  Svara

  1. livsnjutarna

   Oj vilken lyckost du måste vara som är ute i skogen och hamstrar kantareller.. så långt har vi inte tagit oss utan endast till affären :/ Men köpta eller självplockade, kantareller är vansinnigt gott!

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.