Mördegsmedaljonger med choklad-lakritsfyllning
Mördegsmedaljonger med choklad-lakritsfyllning

Två fastrars söta; mördegsmedaljonger till Sams dop.

Sedan i somras kan damen i detta hushåll även titulera sig faster. Och i helgen som var tog vi oss båda med flyg över till Österbotten, Finland för att närvara vid denna lillkilles dop. En mycket trevlig tillställning i söndags (som även var vår bröllopsdag) där vi under en kort tid fick träffa väldigt många bekanta ansikten som vi inte sett på ett tag. Och gulleplutten fick nu officiellt sitt namn Sam.

Helt oplanerat från frugans sida men på initiativ från hennes yngsta storasyster vek de många timmar åt bakandets ädla konst i lördagskväll. Med lite gott rödvin i glasen och julmusikpremiär var det två glada bagarsystrar som var i farten. Den äldre fastern Ica är utbildad konditor men titulerar sig numera pensionerad sådan. Vi misstänker våra bröllopstårtor tog knäcken av henne för sex år sedan… 😉

De två fastrarna konstaterade dock snabbt att någon plats i ”Hela Sverige bakar” inte är på tal med tanke på de många timmar som passerade innan de sista bakverken var förpackade för trygg leverans till festlokalen. Men de hade desto roligare istället i sitt skapande som resulterade i två olika mumsigheter.

Här presenterar vi den ena skapelsen; lakrits- och chokladfyllda mördegsmedaljonger. Värt att påpeka är att denna  kombination hittar ni ingen annanstans för kakan är resultatet av två fastrars söta idéer. Ica hittade receptet på en mördeg utan ägg och Neta trollade fram sin goda frosting som hon komponerade till Muminpappans hatt-cupcakes när hon tidigare i år ställde till med stort Muminkalas.

Att döma av åtgången på medaljongerna måste de ha varit goda, vilket vi också kan intyga att de var. Överraskade blev nog många av smaken på fyllningen. Ett helt klart lyckat kakresultat där kreativiteten och viljan att bidra med något speciellt till Sams stora dag var drivkraften.

Vi ger er receptet här och nu!

 

Av denna sats blir det ca. 80 småkakor, dvs. 40 medaljonger. Ugnstemperatur: 200°

 

Mördeg:

4 – 4 1/2 dl vetemjöl
1 dl socker
200 g kallt smör i bitar
2 tsk vaniljpulver eller 4 tsk vaniljsocker

 

Mät upp alla ingredienser i en matberedare med kniven monterad och kör tills mördegen gått ihop. Lägg i en plastpåse och låt vila kallt minst 30 minuter.

 

 

 

 

 

 

Forma degen till längder, ca. 3 cm i diameter och skär i ca. 3 mm tunna skivor. Det gör inget om de inte blir helt runda för man kan lätt forma till dem och platta ut till lite tunnare om det behövs. Att de inte blir lika stora gör heller ingenting, det finns alltid en maka till kakan.

 

Provgrädda några mördegskakor i mitten av ugnen i ca. 10 minuter tills de börjar bli lite gyllenbruna i kanterna. Låt svalna på galler. Baka sedan ut resten av degen och grädda. Kakorna får kallna helt under tiden du gör fyllningen.

 

Lakrits- och chokladfyllning:

60 g mjukt smör
135 g florsocker
2 tsk kakao
1 tsk lakritspulver
100 g naturell färskost, typ Philadelphia
Sikta ner de torra ingredienserna och blanda med det andra. Använd elvisp och rör ihop till en slät smet.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vänd hälften av kakorna med undersidan uppåt. Fyll en spritspåse eller strut av smörpapper med fyllningen och spritsa fyllningen på dem. Para sedan ihop med en kaka av ungefär samma storlek med undersidan mot fyllningen och tryck ihop dem lätt.

 

Dessa mördegsmedaljonger kan förvaras några dagar kallt i tättslutande burk men kakorna kan mjukna något. Bäst är att fylla endast den mängd kakor som kommer att gå åt. Ofyllda mördegskakor kan frysas in för att bevara sin färskhet.

 

Smarrig fikastund!
önskar Fastrarna Neta & Ica

 

 

  1. livsnjutarna

   Ja, det är en väldigt lyckad kombo med lakrits och choklad. Tyvärr händer det alldeles för sällan att dessa två fastrar bakar ihop, men skoj det hade vi minsann och det blev ett kärt minne som jag kommer att förvara i mitt hjärta! 🙂

   Svara

  1. livsnjutarna

   Ja se du Anna, jag och min syster är väldigt förtjusta i julen och varje höst kan vi knappt hejda oss tills det är dags… och nu tyckte vi att vi väntat tillräckligt länge! 😉 Inget konstigt alls när det gäller oss två! 😛

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.