Georgisk lammgryta
Georgisk lammgryta

Georgisk lammgryta.

Lamm är något som alltför sällan bloggas om eller äts, och det kan jag tycka är synd! Lamm smakar så gott ifall köttet är bra tillagat och hanterat. Att sedan kombinera lamm eller annat kött med frukt har känts väldigt främmande, men vågar man inte testa, kan man inte heller döma ut rätten. Denna lammgryta har sitt ursprung i Georgien, där det är väldigt vanligt att blanda syrliga plommon eller vindruvor i grytorna. Jämfört med andra lammrätter som vi tillagat finns det varken vitlök eller rosmarin i denna gryta. Däremot finns det gott om dragon, persilja, och hör och häpna nu! Dill! Väldigt annorlunda men gott blev det! Till och med frun i huset, som inte äter lamm så ofta gillade rätten! Receptet hittades i Köksalmanack 2012.

Regnet smattrar mot fönstret, höstrusket är här. Vad är då skönare än att värma sin frusna själ med en mustig gryta? Ett tips när du lagar gryta är att göra den dagen innan så har du mat snabbt nästa dag. Dessutom kommer du att belönas tusenfalt med att grytan smakar så mycket godare i och med att alla smaker har fått mogna till.

 

Georgisk lammgryta

(4-6 portioner)

 • Ca 600 g benfritt lammkött, t,ex stek
 • Salt och peppar
 • 1 gul lök
 • 1 knippa salladslök
 • ca 2 dl torrt vitt vin
 • 1 liten knippa bladpersilja
 • 1 knippa dill
 • ca 1,5 dl hackad färsk dragon (en liten kruka)
 • 1,5 dl hackad färsk koriander (en liten kruka)
 • 2-3 dl kycklingbuljong
 • 500 g små sura plommon eller gröna syrliga (kärnfria) druvor

 

 

Skär lammköttet i lagom stora bitar. Krydda med salt och peppar. Skala och hacka den gula löken, skär salladslöken i små bitar. Fräs löken i olivolja i en gryta eller traktörpanna. Lägg i köttet, låt steka med under omrörning. Häll i vinet och koka upp. Låt sjuda en stund under lock.

 

 

 

 

 

 

Hacka alla örtkryddorna (utom dragonen som läggs i sist) och stek med köttet; späd sedan med buljongen. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda ca 30 minuter.

Halvera plommonen, kärna ur och skär i mindre bitar om de är stora. Om du använder små kärnfria gröna druvor (vilket vi gjorde), lägg dem direkt i grytan. Lägg ner frukten i grytan, späd med lite vatten vid behov och låt sjuda ca. 20 minuter. Blanda i den hackade dragonen de sista 10 minuterna av koktiden. Servera med bröd, varför inte de georgiska ostpirogerna vi bloggat om tidigare eller med ris, eller helt enkelt njut av grytan som den är.

 

 

Smarrig grytstund!
~Neta & Peppe~

 

 

 1. Lena

  Jag älskar lamm men vi äter det inte lika ofta som förr. Mina svärföräldrar födde upp lamm tidigare och då åts det såklart massor.
  men jag är rätt kräsen på köttet och blir inte sällan besviken när jag köper det i vanlig affär.
  Men den här grytan måste jag prova, låter jättespännande!

  Lena make a head food

  Svara

  1. livsnjutarna

   Ja, det är svårt att hitta bra kött, ofta luktar det ull redan när man öppnar köttpaketet. 🙁 Men vi brukar köpa ett halvt lamm från CityGross och det har varit riktigt bra kött. Hoppas grytan smakar! 🙂

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.