Lingonpannacotta
Lingonpannacotta

Höstens lingon i en sammetslen pannacotta.

Söndagskvällens efterrätt blev en riktig höjdare. Italien möter Skandinavien i denna enkla men underbart krämiga dessert. Lite syrligt av lingon ackompanjerat med en mild vaniljsmak. Vi presenterar härmed lingonpannacotta!

Det som är så bra med pannacotta är att man kan göra den 1-2 dagar innan. Förberedelse och planering är A och O och gör livet så mycket enklare. Och i detta fall även bra mycket godare! 😉

Första gången vi testar ett nytt recept följer vi det oftast till punkt och pricka och så även här. I efterhand kan vi konstatera att sockermängden kan justeras till lite mindre för vår del eftersom vi gärna låter lingonens syrlighet framträda lite mer. Men prova er fram! Receptet hittade vi här.

 

Till 4 portioner behövs:

 

1 1/2 gelatinblad
4 dl vispgrädde
1/2 – 3/4 dl socker
1/2 vaniljstång
1 dl lingon, frysta går också bra (spara några till dekoration)
ev. lite Lapponia lingonlikör
ev. några grönmyntablad till dekoration

 

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
Koka upp grädde, socker och snittad samt urskrapad vaniljstång. Ta kastrullen från värmen, krama ur gelatinbladen och vispa ner dem i den varma grädden tills de löst sig.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ta upp vaniljstången och mixa med stavmixer ner lingonen. Sila och häll upp i fina glas eller skålar. Ställ dem kallt några minst några timmar. Kan även lagas 1-2 dagar innan servering.

(Droppa på likör så att ytan fuktas, om så önskas.)

Garnera med några lingon strax före servering och ev. några grönmyntablad.

 

 

lingongott

Har ni nu inte tålamod att vänta på denna lingonefterrätt i några timmar så kan vi tipsa om lingongott som är färdigt på momangen.
Smakar också himlagott!

 

Vi har även detta år försett oss med 12 kg lingon, rensade och infrysta i väntan på att bli uppätna. Och igår under en lååång skogspromenad i den underbara höstsolen fick vi också med oss lite björnbär. Att plocka björnbär är en stor upplevelse för oss eftersom det inte finns björnbär där vi kommer ifrån.

 

 

 

 

 

 

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

  1. livsnjutarna

   12 kilo kan allt få en att se rött! 😉 Tur att det är ett helt år till nästa gång…

   Det blev väldans mumsigt, kommer helt klart att göra den igen!

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.