Fetaost i ugn
Fetaost i ugn

Enkel förrätt med ugnsvarm fetaost.

Det vankas helg, gott folk! Och vi vet att det är många som vill äta lite extra festligt då utan att tillbringa alla sina lediga timmar i köket, inklusive oss själva. Då har vi tips (självklart, eller hur?) på en superenkel efterrätt som absolut inte kan misslyckas, det vill säga bara man tycker om fetaost. Den är klar på ett vips och smakar underbart. Kräver få ingredienser och ger tillbaka lite semesterkänsla á la Medelhav.

Tomatsmaken tränger in i fetaosten när allt ångas i foliepaketet. Oreganon får en mjuk smak och olivoljan lyfter upp alla råvaror till grekiska höjder. Ugnsvärmd fetaost blir dessutom så krämig i smaken och den värsta sältan dämpas på ett fint sätt.

Den här förrätten fungerar säkert minst lika bra att tillreda på grillen om det är någon som känner för det.

Ett tips är också att göra portionspaket om man har flera middagsgäster. Eftersom vi bara var två som skulle äta valde vi att dela fetaosten först efter att den varit i ugnen.

Receptet återfinns i Inger Svanborgs bok ”Afrodites skafferi – kärleksfulla grekiska recept”.

 

Ugnstemperatur: 250°

 

Till 2 förrättsportioner behövs:

1 paket (150 g) fetaost
1 skivad, mogen tomat
1 tsk torkad oregano
olivolja

 

 

 

 

Riv av en bit aluminiumfolie, tillräckligt stor att göra ett paket runt fetaosten. Pensla foliearket med olivolja. Lägg på fetaostbiten. Täck fetaosten med tomatskivorna och smula över oregano. Ringla över lite olivolja och vik ihop folien till ett paket. Lägg i en ugnsform och ställ in i ugnen ca. 10 minuter.

 

 

 

 

 

 

 

Akta er för den varma ångan när ni öppnar foliepaketet. Dela fetaostbiten på mitten och lägg upp på varsin assiett. Serveras varma!

 

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 1. Lena

  Wow!!! Ser hur läckert ut som helst. Detta kommer absolut upp på helgbordet när jag är ensam och vill mysa till det lite extra för mig själv. :))

  Svara

  1. livsnjutarna

   Va roligt att höra att den verkligen fungerar på grillen också, nog för att vi misstänkte det… 😉
   Helgen ja… jag (damen i huset) jobbade fredagkvällen och morgonpasset denna söndag så det blev inte så lång helg för mig… :/ Men igår hann vi vara ute på en lååång skogspromenad och kunde plocka lite björnbär och då kändes den lediga dagen helt plötsligt som att jag varit ledig flera dagar 🙂

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.