Paj med kräftstjärtar och västerbottensost
Paj med kräftstjärtar och västerbottensost

Paj är fredagsmys och varför inte ha i kräftstjärtar och västerbottensost?

Ännu ett fredagsmys som närmar sig med stormsteg och visst är det läge att planera in något extra gott då. Gärna redan ikväll så att ni hinner köpa hem ingredienserna så att ni kan undvika så många stressmoment som möjligt imorgon. Fredag är ju dagen med stort F! Vi tycker att en matig paj är optimal att tillaga en fredagskväll och då vill vi passa på att tipsa er om denna mycket krämiga och otroligt mumsiga paj med kräftstjärtar (som kan bytas ut mot räkor) och västerbottensost. Ni hör ju själva, det kan helt enkelt inte bli fel med de ingredienserna!

Och med dillfrön i pajdegen som förhöjer skaldjurssmaken och ger en rund dillton ackompanjerat av den gudomliga smörsmaken. Bara av att försöka beskriva smaken för er gör att det vattnas i munnen här bakom tangentbordet. 😉

Receptet hittade vi i GP Mat 9/8 2012.

 

Av detta blir det en stor paj. Ugnstemperatur: 225°

 

Pajdeg:

3 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 msk dillfrön
150 g kallt smör
2 msk kallt vatten

 

Fyllning:

300 g kräftstjärtar eller räkor, avrunna
1 1/2 dl riven västerbottensost

 

Äggsmet:

3 ägg
1 1/2 dl mjölk
1 1/2 dl grädde
1 knippe dill, finskuren /färsk djupfryst dill
1 tsk paprikapulver
1 krm cayennepeppar
1 krm salt
svartpeppar

 

Använd gärna en matberedare med kniv monterad så går det smidigt när du gör din pajdeg.
Blanda ihop mjöl, salt, dillfrön och tärnat smör med kallt vatten och arbeta hastigt ihop till en deg. Låt gärna vila kallt en stund.

Tryck ut pajdegen i en smord pajform och förgrädda pajskalet i ca. 10 minuter.

Vispa ihop alla ingredienser till äggsmeten.

 

 

 

 

 

 

Fördela skaldjuren i pajskalet och strö över den rivna osten. Häll över äggsmeten och grädda i mitten av ugnen ca. 20 minuter tills äggsmeten stannat och pajen fått fin guldbrun färg. Känns det som att pajen blir för mörk, täck med folie/bakplåtspapper mot slutet av gräddningstiden.

 

 

kräftpaj med västerbottensost

 

Låt pajen stå och dra en stund innan servering. Blanda gärna ihop en krispig grönsallad att äta till.  Och ska det vara någon alkholhaltig dryck i glaset rekommenderar vi öl, gärna ett tyskt weißbier.

 

Åhej, här inser vi att det redan hunnit byta månad och allt under tiden vi stökat runt här i lägenheten. Har äntligen fått alla golvlister på plats i lillrummet och hallen. Phew! Känner oss väldigt nöjda över den prestationen och hoppas nu inom en snar framtid få in allt i lillrummet som en gång fanns där. Bara det att bokekvationen inte riktigt går ihop. Vi har gjort oss av med fyra bokhyllor så alla böcker kommer nog inte att få plats…

Köksprojektet går vidare ändå. Igår hade vi besök av snickaren som måttade runt bäst han kunde i vårt stökiga kök. Ett litet problem uppstod med placeringen av nya fläktkåpan. En utsugsventil är precis på fel ställe för att det ska bli snyggt och bra. Så nu blir det att höja upp den nya fläktkåpan (eftersom vi verkligen vill bli av med den gamla fläkten) precis över ventilhålet i betongväggen som får en vanlig ful utsugningsventil över sig mitt i kaklet. Med andra ord helt synligt under fläktkåpans kant men vad ska man göra i en gammal lägenhet…

Får väl också vackert erkänna att det inte känns så viktigt att hålla snyggt och undanplockat i vårt kök när vi vet vad som väntar. Snart är det ju dags att börja packa ner allting och leva utan kök. Tanken är att vi ska göra några storkok så vi kan frysa in lunchlådor till jobbet för x antal dagar, middagen fixar sig alltid. Om inte annat så blir det havregrynsgröt i mikro varje kväll med varierande smaksättning. 😉

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.