Makaronilåda
Makaronilåda

Mammas makaronilåda.

Finsk husmanskost när den är som bäst! Idag bjuder vi på makaronilåda efter Agnetas mammas recept. Här på svenska sidan kallas det makaronipudding men då oftast gjord med skinka i. Den här makaronilådan ska göras på köttfärs, annars smakar den inte som den ”ska” enligt oss. Men för den skull hindrar vi ingen att modifiera detta recept.

Det här är också en lättlagad vardagsrätt med ”vanliga” ingredienser som mättar många magar, stora som små. Perfekt att röra ihop med pastarester från tidigare måltider. Här behöver inte pastan vara ”al dente” utan helst överkokt så att den får mer puddingkonsistens.

 

Det brukar bli en stor ugnsform av detta recept och räcker till ca. 6 portioner.

Ugnstemperatur: 200°

 

6 dl makaroner, typ Gammaldags idealmakaroner
vatten
salt

 

ca. 400 g köttfärs
2 gula lökar
1 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
1 tsk paprikapulver

 

Äggstanning:

1 liter standardmjölk
4 ägg
1 tsk salt

 

Koka makaronerna i saltat vatten i 15 minuter.

Stek köttfärsen och löken och krydda. Blanda  köttfärs och makaroner och häll allt i en smord ugnsform.

Vispa ihop äggstanningen och häll över makaronblandningen. Grädda mitt i ugnen ca. 40 minuter tills äggstanningen stelnat och makaronilådan fått fin färg.

Låt stå en stund innan servering så att lådan sätter sig tillrätta lite. I vårt fall serveras maträtten med ketchup men ta det ni vill ha istället.

 

 

 

 

 

 

 

Nu när vi landat lite efter den överväldigande stunden när vi skrev på papprena för vårt nya kök känns allt mycket lugnare. Visst, vi ska jaga nya vitvaror och hitta hyllor till köksväggarna men det känns som en stor sten har lyfts från våra axlar. Vi vet att inom två månader kommer vi ha ett nytt fint kök ritat efter våra egna idéer! Personligt så det förslår! Det betyder att vi kommer att få julstöka bland sprillans nya ugnsfunktioner samt stå och spegla oss i den nya rostfria diskbänken. Det kommer inte att gå av för hackor för det kommer att vara värt varenda liten krona! Vi är så förväntansfulla!!! 🙂

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

    1. livsnjutarna

      Kanske nåt åt det hållet men utan ost… i och för sig har vi aldrig ätit macaroni and cheese… 😉

      Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.