IMG_2364.jpg
IMG_2364.jpg

Återuppstånden efter semestern och fickan full av finlandssvenska turistbröd.

Här är vi igen!! 🙂 Jepp, vi har återuppstått efter semestern. Vi har absolut inte glömt bort er, våra läsare, men när man väl varit utan dator mer än en vecka uppe vid stugan så känns det väldigt motigt att bli beroende av datorn igen… Så vi har gått här som katten runt het gröt, blängt lite på den här dumburken som ligger på bordet och tänkt i flera dagar publicera några fina rader här men det är först nu det blev av. Ni är väl kvar alla?

Att fyra veckors semester kan gå så snabbt. Semesterveckorna flöt på men så hade de också ett digert innehåll och med hyrbilen avverkade vi nästan 400 mil! 😉 Kameran har gått varm och inom en snar framtid ska vi servera er några utvalda foton, det är bara att hålla ut! 😉

Passande med temat ”Hemifrån” hos Söta saker för juli månad när vi nu varit och våldgästat många släktingar och vänner. Och därför får vårt bidrag denna månad bli turistbröd. Månne de är ett finlandssvenskt/svenskösterbottniskt fenomen för ingen annanstans har vi sett dessa! Hur ska vi förklara dem, som en utplattad muffins av det torrare slaget med ett täcke av glasyr på?

Hemma hos Agnetas föräldrar bakades det turistbröd  i flera dagar. Agneta hann testa flera variationer men kom fram till att detta var det absolut bästa receptet. Så vassego’!

 

Av den här satsen blir det ca. 25 turistbröd. Ugnstemperatur: 225°

 

2 ägg
3 dl socker
125 g smör
2 dl mjölk
1 tsk bikarbonat/soda (OBS! blandas i mjölken)
6 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

 

Till glasyren

(räcker till ca. halva satsen):

1 paket florsocker (500 g)
1 äggvita
ev. livsmedelsfärg

 

Smält smöret och låt det svalna en stund. Blanda vetemjöl med vaniljsocker och bakpulver.

Vispa ägg och socker vitt och pösigt med elvisp. Rör ner soda/bikarbonat i mjölken. Rör ner (vispa inte mer!) mjölk, smör och mjölblandningen växelvis till en jämn smet.

 

 

 

 

 

 

Klicka ut smet på en bakpappersklädd plåt, ca. 6 cm i diameter per turistbröd. Klicka ut max 9 st. per plåt så att de inte flyter ihop. Annars går det som på bilden ovan (första försöket.)

Grädda mitt i ugnen 5-10 minuter tills turistbröden blir gyllenbruna. Låt kallna helt på galler.

Rör ihop glasyren, tänk på att sikta ner florsockret så bildas det inte klumpar. Bred ut glasyr med en mindre palettkniv på varje kaka och vips har du turistbröd!

 

 

 

 

 

 

 

Tips!
Turistbröden går jättebra att frysa in efter att de svalnat. Glasyren brer ni på när kakorna är upptinade.

 

 

Smarrig fikastund!
~Neta & Peppe~

 

 1. Anna/Frostrosor

  Spännande! Har inte sett dessa tidigare! De ser lite ut som pumpernikkeli med den röda glasyren men de smakar pepparkaka till skillnad från era turistbröd. Kul att se nya saker!

  Svara

  1. livsnjutarna

   Kul att du upptäcker nya saker hos oss som du inte vetat om tidigare 🙂 Det är såna här kommentarer som gör bloggandet så roligt, tack Anna!

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.