IMG_2474.jpg
IMG_2474.jpg

Philadelphiabullar i långpanna.

Här blev det minsann andra bullar idag! Det bästa med dessa långpannebullar är att de inte kräver någon större bakinsats mer än att röra ihop degen och fyllningen, platta ut degen  i en långpanna och låta groparna fyllas med underbart smörig Philadelphiafyllning med smak av vanilj. Visst låter det helt galet frestande?!?

Dessa bullar har hägrat en längre tid hos oss, det har riktigt kliat i fingrarna att få baka dem sedan vi sett bilder av dem ute i bloggosfären. Inspirationen och receptet fann vi hos Anna och hennes trevliga blogg.

Och vad passade bättre att göra en regnig semesterdag när Agneta fick rå om sig själv, än att baka dessa mumsiga bullar!? Hon passade också på att sänka ner näsan riktigt djupt i den underbara kardemummadoften. Och blev samtidigt nostalgisk över mammas hushållsassistent från 1979 och sockerburken som hängt med sedan urminnes tider.

 

 

 

 

 

 

Lagom till eftermiddagsfikat kunde vi sätta tänderna i dessa godbitar som var så mjuka och saftiga. Smakar precis som ”vanliga” bullar men fyllningen var som pricken över i:et. Undrar om det blir några över att fylla mammas frys med…

 

Receptet räcker till en långpanna. Ugnstemperatur: 200°

 

Bulldeg:

150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 ägg
1 dl socker
1 1/2 tsk malen kardemumma
½ tsk salt
10-11 dl vetemjöl

 

Fyllning:

150 g rumsvarmt smör (kan sättas några sekunder i mikrovågsugn för att göra smöret mer smidigt)
2 msk vaniljsocker
3 dl florsocker
100 g Philadelphiaost

 

Pensling:

1 uppvispat ägg

 

Garnering:

pärlsocker

 

Smält smöret i en kastrull, häll sedan i mjölken och låt det bli fingervarmt, 37°. Smula ner jästen i en bunke och lös upp jästen i degvätskan. Tillsätt uppvispat ägg, socker, kardemumma och salt. Ha i vetemjölet lite i taget och arbeta in det i degen, knåda en stund. Degen blir ganska lös, nästan som en smet och det ska vara så.

Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter.

Under tiden degen jäser rör du ihop alla ingredienser till fyllningen. Tänk på att sikta ner florsockret så det inte blir klumpar.

Platta sedan ut degen i en svart smord långpanna. Använd lite mjöl på handflatan för degen är väldigt kletig eller ta hjälp av en slickepott att bre ut smeten jämnt. Gör ca. 48 hål  (6×8) med en mjölad tumme/tesked och fördela fyllningen i hålen, ca. 1 tesked i varje hål. Låt jäsa 15 minuter igen.

 

 

 

 

 

 

Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda sedan 15-20 minuter i mitten av ugnen. Skär den avsvalnade plåtbullen i bitar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Smarrig bullstund!
~Neta & Peppe~

 

    1. livsnjutarna

      Ja, farligt goda blev de! Har nog startat en boom här i våra hemtrakter så på många kaffebjudningar framöver kommer nog dessa bullar att förtäras. 🙂 Men det är roligt med nymodigheter!

      Svara

    1. livsnjutarna

      Ja, nu förstår vi varför de inte ens hålls kvar i frysen! 🙂
      Varsågod, självklart ska trevliga bloggar belönas 🙂

      Svara

    1. livsnjutarna

      Va härligt Monica! 🙂 Glöm inte lägga ett hänglås på skafferidörren sen för de är farligt goda och försvinner helt oförklarligt! 😉

      Svara

  1. annepauline

    Oj, så många ”goda” grejer jag hittar på er blogg!
    Jag gjorde dessa bullar i helgen och de är sagolikt goda. Det blev strykande åtgång vill jag lova. Detta kommer att bli ett favoritrecept.

    Svara

    1. livsnjutarna

      Tack, det var snällt sagt! Härligt att du provade baka bullarna, de är farligt goda! 😉

      Svara

Lämna ett svar till annepauline Avbryt svar

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.