IMG_2107.jpg
IMG_2107.jpg

Frasiga laxkakor med smak av Asien.

Eftersöker du variation inom kategorin fisk kommer här en lite annorlunda men väldigt lättlagad fiskrätt gjord på lax. Mumsigt goda är dessa asiatiska laxkakor när de är frasigt nystekta. Vi kom att associera till sushi när vi åt dem med tanke på smaken av ingefära, soja och wasabi. Kanske ett alternativ till er som inte gillar sushi…?

Receptet har vi hittat ur boken ”Fredagsgott utan stress” av Lena Söderström. Kanske detta blir ”semestergott utan stress” för er!?

 

Detta recept räcker till 4 portioner:

 

500-600 g ben- och skinnfri laxfilé (kan bytas ut mot torsk eller gös)
1 msk finriven ingefära
1 lime, rivet skal av den
3 msk potatismjöl eller maizena
1 äggvita
oliv- eller rapsolja till stekning

 

Sås:

1/2 dl japansk soja
1 tsk strösocker
wasabi, japansk pepparrotspasta på tub

 

Blanda sojan och sockret till såsen. Smaksätt med wasabin till önskad styrka.

Skär laxen först i långa strimlor, sedan i ca. 5 mm stora tärningar. Blanda dem med ingefäran och limeskalet. Pudra över potatismjölet och rör om. Blanda i äggvitan.

Låt lite olja bli varm i en stekpanna. Lägg i laxfärsen i klickar (två matskedar stora) och bred ut dem. Stek laxkakorna gyllenbruna på båda sidor, ca. 3 minuter per sida.

Servera dem med såsen och basmatiris eller nudlar.

Nu nalkas fyra veckors semester här för oss. Det blir en semester på resande fot. Imorgon kör vi hyrbil mot Stockholm för att ta nattfärjan över till Åbo (Finland). Tisdagen kommer att spenderas i Mumindalen för att under kvällen anlända till Österbotten. Så vi kommer inte att kunna kika in här varje dag fram över men tro oss, något inlägg nu som då kommer att dyka upp. Vi överger er inte! 😉 Kameran har vi med oss för att dokumentera spännande matupplevelser var vi än befinner oss…

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.