IMG_2080.jpg
IMG_2080.jpg

Västerbottensostinbakade oliver.

De här fantastiskt goda Västerbottensostinbakade oliverna åt vi som förrätt ikväll. Men de passar minst lika bra som mingelmat eller tilltugg.

En lagom hetta kommer från cayennepepparn och går ihop fint med den starka ostsmaken och oliverna. Lyxigt! Till denna läckerhet drack vi vitt vin, Viña Maipo Chardonnay (Chile). I Kroatien lärde vi oss att aldrig dricka rött vin till ost med stark smak. Två kraftiga smaker tar helt enkelt ut varandra och blir platt fall, satsa hellre då på ett fylligare vitt vin med lite sötma.

Vissa av oliverna såg ut att vara på lösdrift efter turen i ugnen. Eftersom vi inte nöp ihop degen runtom hela oliven flöt det ut lite och lämnade oliven helt synlig, men vi kan intyga att smaken var det minsann inget fel på!

Väntar man gäster och vill ligga steget före kan man mycket väl förbereda degen, till och med svepa in oliverna i degen färdigt och lägga dem på en plåt att vänta. Och vips så får gästerna vistas i ett hem där en väldoft av Västerbottensost sprider sig. Låter förträffligt, inte sant!?

Tipset till dessa små läckerbitar hittade vi hos Lena och hennes trevliga matblogg.

 

Ugnstemperatur: 200°

 

1 1/2 dl vetemjöl
1 krm cayennepeppar/tabasco
2 msk kallt smör
2 msk kallt vatten
150 g riven Västerbottensost

1 burk (380 g) gröna Halkidiki oliver, urkärnade

 

 

Låt oliverna rinna av i ett durkslag. Blanda vetemjöl och cayennepeppar i en bunke. Nyp ihop med smöret och blanda sedan i vattnet. Tillsätt den rivna osten och knåda så att degen går ihop.

 

 

 

 

 

 

Ta en liten bit ostdeg och platta ut den i handen. Lägg i oliven och nyp ihop degen så att det blir som ett skal runt om den. Lägg på en bakpappersklädd plåt och grädda i mitten av ugnen ca. 15 minuter.

 

 

 

 

 

 

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

  1. livsnjutarna

   Tack Anna, ja Riesling är alltid bra. Och en Pinot fungerar alltid till fisk, en till lärdom från Kroatien. 😉

   Svara

 1. Lena

  Vad kul att du gillade dem. Den första omgången jag provlagade såg ut som dina. Med de bonusdottern gjorde till festen blev som stora bollar då hon tog för mycket deg till varje oliv.
  Goda de med, men de blev ju inte lika många!

  / Trevlig vecka. lena

  Svara

  1. livsnjutarna

   De här kommer nog att bli en stående favorit i vårt kök… så fort de går att laga och så goda! Tack för inspirationen Lena! 🙂 En trevlig vecka till dig med! 🙂

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.