IMG_1787.jpg
IMG_1787.jpg

Risig pasta – risoni i en sallad.

Risoni är pasta men det ser ut som riskorn. Enligt Barilla uppstod det för att kompensera avsaknaden av ris på de italienska middagsborden. Här har vi använt detta pastaris i en sallad som både kan serveras kall men även ljummen. Den är underbart god i kombination med prosciutto och blir således perfekt fredagsmat tycker vi! Men denna sallad passar minst lika bra till en grillad köttbit.

Risonisalladen har en vinägrettdressing som gör den härligt syrlig och fräsch i smaken. Vitlök ger också sin karaktäristiska smak. Enkelt, snabbt och gott!

 

Mängden räcker till 6-8 portioner när den serveras som en sidorätt.

 

3 dl risonipasta
200 g broccolibuketter delade i mindre bitar (vi använde djupfrysta)
200-300 g färska champinjoner
1 gul lök
1 kruka persilja
1 vitlöksklyfta
2 msk vitvinsvinäger
1 msk dijonsenap
1 dl olivolja + olivolja till stekning
salt, svartpeppar

 

Koka risonipastan enligt anvisning på förpackningen. Lägg broccolibuketterna i kastrullen när 3 minuter återstår av koktiden. Häll av i ett durkslag och spola kallt.

Putsa och skiva svampen. Skala och finhacka löken. Stek svampen i en het stekpanna i olivolja, tillsätt löken i slutet och krydda med salt och peppar.

Skölj, plocka och hacka persiljan (alternativt använder du djupfryst hackad persilja). Skala och pressa vitlöksklyftan i en skål. Tillsätt vitvinsvinäger, persilja och senap. När allt är väl blandat häller du i olivoljan. Vispa ihop dressingen och smaksätt med salt och peppar.

Blanda risonipastan, broccoli, svamp och dressing. Smaksätt eventuellt med mer salt och peppar.

Servera risonisalladen, kall eller ljummen, med prosciutto och ett gott bröd eller till grillat kött.

 

 

 

 

 

 

Men ikväll blir det nog inget märkvärdigt till middag, skulle gissa på havregrynsgröt. Allt för att frigöra tid till att spackla och måla rumsväggarna. Då kan de kulinariska utsvävningarna få vänta ett tag… och bli som en belöning för allt vårt slit.

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

    1. livsnjutarna

      Härliga tider! 🙂 Ja, nu när tummarna är loss kan vad som helst hända i ert kök tror vi 😉

      Svara

Lämna ett svar till Mårtenssons kök Avbryt svar

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.