IMG_18201.jpg
IMG_18201.jpg

Hemmagravad lax och bildkavalkad från Sillens helg.

Den svenska västkusten är paradiset för fiskälskare. Här simmar många sillar. Idag fanns ett urval att provsmaka på Marstrand vid olika matställen när den tidigare nämnda Sillens helg anordnades. Solen sken från en molnfri himmel men havsvindarna var inte att leka med. Brrr, frusenheten gick ända in i benmärgen. Det är nästan så man känner sig hurvig (norrländskt uttryck för frusen) ännu.

Men dagen började hemma på balkongen med en lyxfrukost med en mumsigt god gubbröra och gravad lax på mackorna. Allt för att komma i rätt stämning!

 

Här bjuder vi dessutom på receptet på vår gravade lax. Kanske något att laga till midsommarbuffén, för tro det eller ej så är det inte så länge kvar tills det…

 

Till 1 kg gravad laxfilé behövs:

 

1 kg laxfilé (djupfryst i minst tre dygn innan gravning)

2 tsk grovstött vitpeppar
4 msk havssalt (eller annat salt som innehåller äkta natriumklorid, dvs. inte Seltin!)
3 msk socker
rikligt med färsk dill

 

Blanda ihop vitpeppar, salt och socker.

Dela laxfilén på mitten. Gnid in laxfilébitarna med 1/3 av kryddblandningen. Lägg på färsk dill och sen resten av kryddblandningen. Lägg ihop laxfilébitarna med köttsida mot köttsida, dvs. skinnsidan utåt. Tänk på att lägga den tjockare delen på den övre biten mot den tunnare biten på den nedre biten. Lägg laxen i flera plastpåsar på en tallrik i kylskåp med t.ex. ett mjölkpaket som tyngd. Grava laxen i ca. 4 dygn och under den tiden ska laxen vändas 3-4 gånger.

När laxen är färdiggravad häller man bort laken och skivar upp den. Kan förvaras i kylskåp i en tättslutande burk upp till en vecka.

 

Men nu återkommer vi till Sillens helg med en bildkavalkad:

 

Sillracet inledde vi på Marstrands Havshotell; en sill med pepparrot och äpple var deras bidrag. 

Linfärjan Lasse-Maja tog oss ut till Marstrandsön.

Hos Mama’s serverades ingefärssill med timjan och morot tillsammans med västerbottensostpaj och gräddfilsklick.

Vid Marstrands Värdshus hittade vi denna gulliga skylt. 

Piratsill med smak av lime, rom och mynta bjöds det på vid Carlstens Fästning.

Oändligt hav ända till horisonten. 

Marstrand med byggnader som utstrålar historia. 

Johans krog serverade en kryddsill med hemlig kryddning toppad med pepparrot tillsammans med potatissallad och västerbottensost. 

 Currysill från Hälsö fisk bjöds det på hos Bergs Konditori. Detta är sillen som blev nummer ett hos oss båda!

 En storslagen silverpoppel som fått växa sedan 1866.

Så här glada blev vi av all sill! 

Låt sillen tysta munnen!
~Neta & Peppe~

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.