IMG_1732.jpg
IMG_1732.jpg

Lax- och sparrispaj.

En otroligt god smakkombination är det i denna paj som blev kvällens middag. Vi kan inte fort nog få dela den med er!

Speciellt pajskalet blev vi otroligt lyriska över. De krossade solrosfröna gav en nötig smak som omslöt hela pajen på ett fint sätt och tillsammans med smöret smakade det helt underbart. Tänk er kallrökt lax, sparris, purjo och västerbottensost – ja, allt detta goda finner ni i denna paj, amen!

Under tiden pajskalet ligger och vilar i kylskåpet hinner man förbereda allt till fyllningen, helt perfekt! Receptet hittade vi här.

 

Till en pajform med diameter på ca. 25 cm. Ugnstemperatur: 225°

 

Pajdeg:

2 dl vetemjöl
1 dl solroskärnor
100 g smör
2 msk kallt vatten

 

Mixa mjöl och solroskärnor i en matberedare med kniven monterad. Lägg ner smörtärningar och vatten och kör tills degen går ihop sig. Tryck ut den i en smord pajform och låt den stå kallt ca. 30 minuter. Nagga pajskalet och förgrädda 10 minuter mitt i ugnen.

 

Fyllning:

1 purjolök, strimlad och förvälld (koka i lättsaltat vatten ca. 2 minuter och spola med kallt vatten sen)
200 g kallrökt lax, strimlad
2 dl Västerbottensost, riven

 

Äggstanning:

3 ägg
2 dl grädde
1 krm salt
2 krm vitpeppar

 

Garnering:

250-300 g grön sparris, förvälld (koka i lättsaltat vatten ca. 2 minuter och spola med kallt vatten sen)

 

Fyll pajskalet med purjo, lax och den rivna osten. Vispa ihop ingredienserna till äggstanningen och häll den över fyllningen. Lägg sparrisen överst i ett dekorativt mönster.

 

 

 

 

 

 

Grädda mitt i ugnen ca. 25 minuter tills äggstanningen stannat och pajen fått en gyllene färg. Låt stå en stund innan servering. Gott att äta med en sallad till.

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

    1. livsnjutarna

      Testa så får du smaka, vi blev glatt överraskade och kan tänka oss att använda det i flera pajskal! 🙂

      Svara

Lämna ett svar till Mårtenssons kök Avbryt svar

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.