Bakat till dop
Bakat till dop

Alice’s dop: Mini-cupcakes av choklad toppad med jordgubbscurdgrädde och mönstrade citronpinnar.

Idag gick dopet för Alice av stapeln så det har varit en väldigt trevlig och social eftermiddag med både mat och fika för oss. Agneta hade fått äran att baka till hennes dop och hon tackar så mycket för den hedersuppgiften. En sorts minimuffins och en sorts småkaka var önskemålet från föräldrarna till ca. 40 gäster och då fick det bli så. Lite fjärilar i magen hade bagerskan allt men hon blev nöjd med slutresultatet och gästerna tyckte att det var gott.

 

Mini-chokladmuffins (totalt 49 st) toppade med mörk Noblesse direkt när de kom ur ugnen och sedan spritsade med jordgubbscurdgrädde. Alla minicupcakes dekorerade med fjärilar i marsipan (utblandat med lite flowerpaste) och rosa glitterströssel. Allt med utgångspunkt ur de söta servetterna som skulle användas och därmed färgen rosa som en röd tråd.

 

 

 

 

De rosa, vitprickiga muffinsformarna från Squires Kitchen var verkligen av god kvalité, inte en fettfläck syntes igenom!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jordgubbscurdreceptet hittar ni här och det var med anledning av dessa dop-cupcakes jag kokade den. Till ca. 24 minimuffins/12 normalstora muffins behöver du 3 dl vispgrädde och 170 g jordgubbscurd. Vispa grädden. Lägg jordgubbscurd i en skål och rör den smidigare med en klick av den vispade grädden. Sedan rör du ner blandningen i resten av vispgrädden. Känns den lite lös så vispar du lite till.

Och receptet på  mini-chokladcupcakes hittar ni här.

 

 

Mönstrade citronpinnar

I ”Hembakat”:s påsknummer (2/2012) hittades receptet på dessa småkakor. Alice’s mormor tyckte de påminde om finska pinnar med smak av citron och hon kan nog ha helt rätt där.

Det går bra att frysa in kakorna, men då väntar man med att ringla på chokladen.

 

En sats ger ca. 50 st kakor. Ugnstemperatur: 200°

 

1 dl socker
4 3/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
200 g kallt smör
1 äggula
rivet skal av 1 citron

 

Garnering:
ca. 50 g mörk choklad (Lindt 85%)

 

Blanda socker, mjöl och bakpulver. Skär smöret i kuber och tillsätt det. Nyp ihop allt till en smulig deg. Tillsätt äggulan och citronskalet. Arbeta ihop till en smidig deg.

Dela degen i 5 bitar. Rulla varje bit till en fingertjock längd. Skär varje längd i ca. 5 cm långa bitar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda kakorna mitt i ugnen i ca. 10 minuter. Låt dem svalna på plåten och kallna helt.

Smält chokladen och ringla den över kakorna i valfritt mönster. Låt chokladen stelna.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Smarrig fikastund!
~Neta & Peppe~

 

 

 

    1. livsnjutarna

      Jo, goda och perfekt smak av jordgubb. Man kunde se på folks miner att de blev lite förundrade, de trodde nog att det bara var grädde på men sen kom det en massa smaker de inte förväntat sig. Kul att få överraska! Och eftersom vi har våra familjer långt borta skämmer vi mer än gärna bort våra fina vänner!

      Svara

  1. Tove

    Vad fint du bakat! Jättegulliga cupcakes, och pinnarna ser goda ut. Fint när allt är i miniformat, passar extra bra till ett dop. 🙂

    Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.