Munkar och mjöd
Munkar och mjöd

Trevlig Valborg, Glada Vappen…

…. Klara Vappen brukade vi fortsätta hälsningen med i Finland. Valborgsmässoafton var värsta partykvällen och alla som hade en studentmössa grävde fram den och gick runt på stan i den och skrålade. Vad gamla och sentimentala vi låter, visst är det festligt här också på svenska sidan men på ett helt annat sätt. Majbrasa och en kör som sjunger in våren… Men hemma på vår gata i stan här ska det ätas munkar och drickas mjöd ikväll så det nästan kommer ut ur öronen! 🙂

Mjöd, på finska heter det sima, inte att förväxla med honungsvin eller ölliknande dryck från vikingatiden. Nej, vår mjöd är helt alkoholfri med vatten, socker och farinsocker som huvudingredienser. Smakar som en väldigt söt läskdryck med lite kolsyra i. Mmmm, så gott! Och mjöd är ett måste på valborg/första maj liksom munkarna, så skål på er! 🙂

Vi bjuder härmed på vårt recept på mjöd, tillvägagångssättet kan skilja mellan olika tillverkare men vi skriver såsom vi brukar göra. Mjöden hinner inte bli klar för er till denna helg eftersom det kräver lite jäsning. Men man kan helt klart dricka det vid ett annat tillfälle också… varför inte en varm och solig sommardag eller på en picknick?

 

Till denna mängd mjöd använder jag min degbunke med lock på 7 liter. Det går lika bra med en stor hink med lock.

 

250 g strösocker
250 g brunt farinsocker
1 citron – tvättas noggrant och skivas
4 1/2 liter vatten varav ca. 2 liter kokande
1/2 dl russin

 

en liiiiten klump jäst, till storleken knappt som en ärta

 

 

 

 

 

 

Mät upp båda sockersorterna och lägg i bunken. Lägg ner citronskivorna och russinen. Koka upp ca. 2 liter vatten och häll i bunken. Rör om så att sockret smälter. Späd ut med det kalla vattnet så att du totalt har 4 1/2 liter i bunken. Låt allt bli fingervarmt.

 

 

Därefter tar du upp lite av sockervattnet i en kopp och löser upp den lilla jästbiten i den, sedan häller du allt tillbaka i bunken igen och rör om. Låt stå och kallna helt. På med locket och in i kylskåpet i ca. 4 dagar för jäsning. När russinen flutit upp på ytan är mjöden klar att dricka. Fiska upp både citron och russin med en hålslev och släng iväg (annars går det som för Griseknoen i Lönneberga!) , undvik att röra om i botten alltför mycket för där finns jästrester som inte är så goda att få i sig. Häll upp i flaskor eller fyll en kanna närhelst du önskar, det sista bottenskrapet gör man klokast i att hälla bort. Förvara kallt och mjöden håller sig några dagar i alla fall.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.