Sockermunk
Sockermunk

Socker under, socker på…

Igår stod det munktillverkning på tapeten i vårt kök för valborg och första maj närmar sig ju med stormsteg. Munkar hör till våra finländska traditioner kring denna ”högtid”, så även struvor men de fick vika sig för munkarna detta år. Vi tror bestämt att det var allra första gången vi bakade egna sockermunkar! Dofterna av kardemumma och uppvärmd olja, friterade munkar tog oss direkt tillbaka till barndomens dagar, underbart! Och snabba var vi på att provsmaka, det fick bli både gårdagskvällens förrätt och efterrätt! 🙂

 

 

 

 

 

 

Försök äta en sockermunk utan att slicka dig kring munnen, stört omöjligt vågar vi påstå! Eller om det går så har man varit så koncentrerad på var man har sin tunga att man missar smaken. Rekommenderas alltså inte! 😉

Pratar man om munkar här på Västkusten är det lätt hänt att man blir missförstådd. I Göteborgstrakten kallas nämligen gräddbulle/mums-mums/kokosbollar för just munkar. Därför känner vi ett behov av att förklara oss vad vi menar med munkar. En munk för oss är en vanlig söt vetebrödsdeg där rundlar är uttryckta och sedan friterade för att därefter vändas i socker.

Det är ganska spännande hur munkarna fått sitt namn men troligtvis är det för att formen på dem påminner om riktiga munkars tonsur (håret delvis avrakat så att det ser ut som en krans på huvudet).

Så låt oss nu komma till receptet om ni orkat läsa ända hit. Vi skickar ett stort tack till Anna med sin fina och inspirerande blogg där vi hämtat receptet till dessa munkar. Det enda vi gjort är att förminska receptet och dra ner lite på sockermängden.

 

Av dessa mängder blir det ca. 25 munkar.

 

2 1/2 dl mjölk
75 g smör
25 g jäst (för söta degar)
50 g socker
5 g salt
5 g kardemumma som du mortlar
1/2 ägg (vispa upp ägget så är det lättare att dela på)
ca. 7 1/2 dl vetemjöl

 

kokosfett/olja till fritering
(vi använde oss av en matolja som innehöll både raps- och solrosolja och därmed mindre mängd mättat fett)

socker att vända munkarna i

 

 

Smält smöret och häll i mjölken och värm till 37°. Smula ner jästen i en bunke och häll över mjölken. När jästen har lösts upp tillsätts salt, socker, mortlad kardemumma och uppvispat ägg. Tillsätt sedan vetemjölet, lite åt gången och bearbeta degen (för hand eller i maskin) tills degen lossnar från bunkens kanter. Strö lite mjöl över degen och låt jäsa under bakduk ca. 30 minuter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kavla ut degen på bakbord så att den är ca. 1 1/2 cm tjock. Ta ut runda kakor med ett hål i mitten. Fungerar finfint att använda Iittalas glas och ett barmått om man inte äger en munkutstickare! 😉 Låt jäsa under bakduk ca. 30 minuter.

Hetta upp oljan till 180° i en kastrull. Se till att ha locket nära till hands. Skulle det börja brinna täcker du kastrullen med locket!!! Om det ryker om oljan är den för varm. Har du ingen termometer kan du göra formfranskaprovet; ta en liten bit formfranska och lägg ner i oljan, när den blir gyllenbrun  är oljan varm nog att fritera i.

 

 

 

 

 

 

Fritera 3-4 munkar åt gången. Vänd på dem när de blivit ”lagom” bruna. Ta upp munkarna och låt dem svalna lite i en skål (ev. rinna av på hushållspapper) och vänd dem sedan i socker. Ett litet tips från Agnetas mamma; häll sockret i en plastpåse och lägg ner munkarna i den, förslut den och skaka om, och nu har du munkar med socker under och socker på…

 

 

 

 

 

 

Om ni vet med er att ni inte tänker äta upp alla munkarna på en gång, låt bli att sockra dem och frys in dem sedan de kallnat. Efter att de tinats upp kan man värma dem snabbt i ugn/mikrovågsugn och sockra dem då istället.

 

Och bagerskan hälsar att det går alldeles utmärkt att baka munkar med lite weißbier i glaset!

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.