Lax Strindberg
Lax Strindberg

På Världsbokdagen serveras lax Strindberg.

August Strindberg dog för 100 år sedan. En berömd svensk författare och med det i åtanke är det solklart hur vi tänker när vi serverar en egen variant av lax Strindberg på självaste Världsbokdagen. I biff Strindberg finns det lök i listan över ingredienser men vi kände att lax och lök inte är den bästa kombination så därför fick löken ge vika. Lax under senapstäcke kan man också kalla denna maträtt!

 

Receptet är för 4 portioner. Ugnstemperatur: 200°

 

4 portionsbitar av lax
salt, svartpeppar
2 msk senap
2 msk dijonsenap eller annan stark senap
2 msk grovkornig senap
1 äggula
ca. 1 msk maizena eller idealmjöl

 

Smörj en ugnsform och placera laxbitarna i den. Salta och peppra laxen. Blanda alla övriga ingredienser och bred över laxen till ett jämnt täcke. Baka i ugn 12-15 minuter.

 

 

 

 

Till denna Strindbergska lax serverade vi potatis- och broccolistomp (=kokt potatis och broccoli mosat och blandat med olivolja till en smidig konsistens. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.)

 

 

 

 

 

Förstå att vår lycka är gjord sedan vi äntligen kommit oss för att göra ett besök hos Tarja i Finska Mataffären (Korvbutiken direkt översatt från finskan) i utkanten av Göteborg. Där finns i princip alla finländska produkter vi drömt om att kunna köpa här. Finskt godis, bröd- och memmamalten, korv av alla de slag (ni vet väl om att den mest sålda grönsaken i Finland är just korv!), finländska specialiteter vid högtider. En mycket trevlig butiksinnehavare som vi stod och pratade en bra stund med och som kanske tittar in här nångång. Med oss hem följde en påse malt till svagdricka som även går bra att använda i bakning. Spännande!

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.