IMG_0914.jpg
IMG_0914.jpg

Regn ute och kardemummig bananpannkaka inne.

När vi skriver ’pannkaka’ känner vi direkt ett behov av att förtydliga oss, för det råder en evig tvist i detta land om pannkaka, ugnspannkaka och plättar. 😉 Detta är en ugnspannkaka då, men vi säger pannkaka – punkt slut! När Agneta var liten trodde hon att det hette ”pangkaka” för alla uttalade pannkaka så. Nästintill en chock för henne när hon kunde börja läsa och hittade en kokbok med pannkaka i receptregistret! 😉

Med en idé om smaksättning helt efter eget huvud blev det ikväll. Kände att det var läge att spinna vidare på den finfina kombinationen kardemumma och banan. Ni minns kanske minns våra kardemummabananer i smördeg? Mumma kardemumma säger vi bara! Inte för sött och sliskigt, en perfekt balans! Och med banan i själva pannkakan behövs ingen sylt. Otroligt mumsigt till efterrätt när regnet vräker ner utanför fönstret. Men vi tror denna pannkaka skulle passa minst lika bra till mellis när hungriga förskole- och skolbarn kommer hem.

Så håll till godo för här kommer vårt eminenta recept som vi gärna vill dela med oss av i matbloggosfären.

Detta recept passade perfekt till vår ”lagom” stora ugnsform (= 6 portionsbitar), men fördubbla det och du har mängd för att fylla en långpanna.

 

Ugnstemperatur: 225°

 

2 ägg
2 1/2 dl mjölk
1 1/4 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk socker
1 tsk hel kardemumma

2 mogna bananer

 

Mortla kardemumman. Vispa upp äggen i en bunke. Blanda i lite av mjölken och vispa sedan ner vetemjölet till en klumpfri smet. Vispa i resten av mjölken och även socker, salt och kardemumma. Låt pannkakssmeten svälla 30 minuter.

 

 

 

 

 

 

Smörj en ugnsform. Skiva bananerna och placera dem jämnt över hela botten i formen. Vispa om pannkakssmeten, häll den över bananerna och grädda mitt i ugn ca. 25 minuter tills pannkakan fått fin färg och stelnat.

 

 

 

 

 

 

Låt pannkakan svalna en stund innan du skär upp den i bitar. Servera med vispad grädde.

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 

  1. livsnjutarna

   Ahaa Mårtenssons, hade ingen aning om att det åts sådana i Thailand eftersom vi aldrig varit där, spännande! Och säkert jättegott! 🙂

   Svara

 1. Tove

  Hihi, tycker också det är lite förvirrande med alla olika ord för pannkakor. 🙂 Men jag förstår ju precis vad ni menar med pannkaka, det är just ugnspannkaka. Den här ser god ut med både kardemumma och banan i!

  Svara

  1. livsnjutarna

   Ja Tove, pannkaka hit och pangkaka dit… kärt barn har många namn. Det tog en tid här i Sverige innan vi kom underfund med vad som är vad. Det roliga är att benämningarna varierar beroende på var i detta land man bor, så man kan aldrig vara säker på att man pratar om samma sak. 😉

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.