Sconesmuffins
Sconesmuffins

Sconesmuffins – när du får oväntat besök.

Fick en plötslig längtan efter att baka något snabbt i brödväg som jag kunde bryta i små bitar och avnjuta långsamt. En tanke slog mig, det måste ju finnas sconesmuffins! Mycket riktigt, och en hel uppsjö av recept. Vilken tur att man är en van bagerska för vad skulle annars ha hänt när man följt receptet till punkt och pricka och muffinssmeten var som en välling. Insåg snabbt att den som lagt ut detta recept hade glömt en hel del mjöl… Där insåg jag hur viktigt det är att vi som mat- och bakbloggar verkligen läser igenom våra recept en extra gång innan vi publicerar dem.

Hur som haver, på en halvtimme har du nybakade sconesmuffins redo att avnjutas. Ett recept att ha i åtanke när du får oväntat besök och vill bjuda på något enkelt, en blandning av sött och salt. Muffinsen var mjuka och hade en svag ton av vanilj men som ändå inte gjorde dem söta på något överdrivet sätt. Supergoda blev vårt utlåtande och vi mumsade på dem med lite smör och/eller marmelad på. Lyxigt kvällsfika fick vi igår! Det var i den stunden jag insåg att det skulle ha varit gott med ett flerpack småburkar marmelad i olika smaker. Får skriva upp det på shoppinglistan…

 

Detta recept ger 6 st. muffins. Ugnstemperatur: 250°

 

2 dl vetemjöl
2 dl dinkelmjöl fullkorn
1/2 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 dl frön/nötter/russin (jag hade i grovhackade valnötter)
2 dl mjölk
50 g smält smör

 

Blanda alla de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt mjölken och det smälta smöret. Rör snabbt till en jämn smet och klicka ut i muffinsformar/muffinsplåt. Använder du muffinsplåt (vilket jag gjorde), smörj muffinshålen och fyll dem helt med muffinssmet, det rinner inte över utan de höjer sig fint. Blir inte alla ”muffinshål” fyllda med smet kan du hälla lite vatten i de tomma hålen, någonstans har jag läst att det ger bättre värmefördelning i muffinsplåten.

 

 

 

 

 

 

Grädda muffinsen i nedre delen av ugnen 10-15 minuter, gör ett stickprov så att de inte är kladdiga i mitten. Låt svalna en stund innan servering.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Smaktest av Philadelphia Skinka Italian Style har ägt rum i vårt kök. Vi hittade ett recept inne i förpackningen på en krämig fläskfilégryta med just den skinkosten i. Den middagen kommer inte att bloggas nämnvärt om här, för det är länge sen vi ätit en så smaklös maträtt. Besvikelsen stod skriven i våra ansikten! Och tittar man på produktens innehållsförteckning är den lång och vedervärdig, bara därför borde ju maten ha smakat mer, men nej! Och vad är det som är italienskt om vi får fråga??? Tummen ner från oss blir det!

 

Från Philadelphia till vårt alldeles egna kök, här svänger det snabbt. Nu har vi anmält oss till ett köksseminarium som självaste IKEA anordnar. Vi har planer på att renovera vårt gourmetkök och tyckte det kunde vara av nytta att få delta här och kanske bli lite klokare. Så nu längtar vi till 15 maj!

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

    1. livsnjutarna

      Tack Amy, både fina och goda! 🙂 Ja, scones är väldans gott, och speciellt med västerbottensost i! Hembakt bröd i ett nafs, helt fantastiskt!

      Trevlig helg till dig med! 🙂

      Svara

  1. Anna/Frostrosor

    Härliga sconesmuffins!
    Ja, tänk vad felaktiga recept kan ställa till det. Det var inte länge sen en läsare skrev till mig om att ja, nu står kakorna i ugnen men oj vad spännande det ska bli när de ska vara i ugnen i cirka 150 minuter. Gaahh! Måste ha snubblat på tangenten för kórrekt var cirka 15 minuter. Skamvrån för mig!

    Svara

    1. livsnjutarna

      Anna, ja det var ju lite skillnad mellan 15 och 150 men det kan man klura ut själv lite… det är värre tycker jag om det är mängder som är fel eller om man glömt bort nån ingrediens.

      Svara

  2. Mårtenssons kök

    Jo då, det gäller att läsa genom inläggen mer än en gång, annars kan det gå åt pipsvängen…
    tråkigt med osten, men desto roligare med köksrenovering!

    Ha en skön helg!

    Svara

  3. livsnjutarna

    Mårtenssons, roligt men lite jobbigt med tanken på köksrenovering. Känns som att vi byter idéer hela tiden, det som känts bra ena dagen får lämna plats för en annan idé… Och så ska man ju hålla koll på budgeten också… 😉

    En avkopplande helg till er också! 🙂

    Svara

Lämna ett svar till livsnjutarna Avbryt svar

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.